Vernieuwd Kruispunt krijgt theatrale uitstraling met atrium als middelpunt van ontmoeting

BARENDRECHT – [Foto’s + Video] Gisteravond (Dinsdag 16 februari 2016) werd het nieuwe definitieve ontwerp van Het Kruispunt gepresenteerd door de architect. Zowel de binnen als buitenkant van het gebouw zullen komende zomer worden vernieuwd. De opening van het nieuwe Kruispunt, inclusief de bibliotheek, staat gepland voor begin oktober 2016.

De architect heeft gebouwen uit de omgeving bekeken, zoals de Bethelkerk en het gemeentehuis, om het nieuwe Kruispunt op aan te laten sluiten. Van buitenaf zal vooral de kleur  van het gebouw een grote verandering zijn. Irene Pronk, directeur van Theater Het Kruispunt, staat volledig achter de plannen en is zeer tevreden met het gezamenlijk behaalde resultaat. “Is dit een plek waar je graag wil komen, is dit een plek waar je graag wil zien, wil horen, wil luisteren en wil beleven? Ik denk dat dat het echt gaat worden. (…) Het wordt gewoon te gek en daagt uit tot ontmoeting“, aldus Irene Pronk.

Theatrale uitstraling

De architect noemde de gevelbeplating rond het gebouw een soort aluminium gordijn dat overeenkomsten heeft met het grote gordijn in de theaterzaal. Op de hoek van de Barendrechtseweg met de Binnenlandse Baan is er in de gevel ruimte voor bijvoorbeeld reclame uitingen (statisch of een scherm).

Daarnaast zal het verhoogde voetpad naast de theaterzaal verdwijnen (langs de Binnenlandse baan), hierdoor komt het theater zelfstandig op de grond te staan en rijst daarmee als het ware uit de grond (zie eerste foto). Het huidige voetpad komt daardoor ongeveer net zo hoog te liggen als dat het fietspad momenteel al ligt.

De hoofdingang komt een stukje naar ‘voren’ omdat de gevel naar voren zal worden gehaald. Een grote rechte glazen wand zorgt voor een strak aanzicht met de mogelijkheid om van buiten naar binnen te blijven kijken. Om dit te bevorderen zullen ook aan de kant van de 2e Barendrechtseweg ramen groter worden gemaakt zodat er in de foyer kan worden gekeken. Dit alles om het theatrale effect te vergroten. Een rokersbalkon moet vervolgens voorkomen dat bezoekers met een sigaret voor de hoofdingang gaan staan.

Atrium middelpunt van ontmoeting

Binnen in het Kruispunt worden ruimtes opnieuw ingedeeld, het atrium moet het middelpunt worden waar alle gebruikers ‘bij elkaar komen’, waaronder de horeca en de bibliotheek. In plaats van in één keer van de begane grond naar de 1e verdieping, zullen er ‘terrassen’ worden gevormd om het theater en de bibliotheek dichter bij elkaar te brengen. Door delen in elkaar te schuiven kan hier een mini-podium worden gecreëerd. Vanaf de eerste verdieping kijk je uit op deze ‘toren’ van terrasjes. Boven je zal een groot dakraam licht naar binnen laten schijnen.

Voor de kinderen is er de ‘kids cave’ met een glijbaan/buis om naar een speciale ruimte te gaan waar kinderen kunnen spelen. Hierin staat ook een ‘troon’ waar vanuit kan worden voorgelezen.

In het Kruispunt zullen tevens 12 bureauplaatsen worden gecreëerd die kunnen worden verhuurd als werkplek voor bijvoorbeeld zelfstandigen. Hier zal ook een ontmoetings-/vergaderruimte bij worden gerealiseerd. Voor de techniek liefhebbers zal er een greenscreen (chroma key) worden geplaatst waarmee video’s kunnen worden gemaakt waarbij de achtergrond door iets anders kan worden vervangen.

In het gebouw zal verder gebruik worden gemaakt van LED verlichting en komen er later mogelijk zonnepanelen op het dak.

Horecapartner

Na een tweede selectieronde is er inmiddels ook een horecapartner geselecteerd, maar omdat hier de komende weken nog concrete afspraken mee moeten worden gemaakt is de naam van de onderneming nog niet bekend gemaakt.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Video: BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Gemeente Barendrecht / Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »