Dorpskerk, Barendrecht

BARENDRECHT – Op zaterdag 11 september doet de Dorpskerk van Barendrecht mee aan de landelijke Open Monumentendag. Tussen 11:00 en 15:00 uur (vrije toegang) zal er uitleg worden gegeven over de historie van de kerk. Deze is in de loop van de eeuwen een aantal maal uitgebreid. Ook staat er zaterdag in de kerk een model van de ‘optische telegraaf’ die in de negentiende eeuw op de kerktoren was bevestigd. Bezoekers komen meer te weten over dit oude (maar verrassend snelle) communicatiemiddel.

De kerk werd in 1512 geopend en is daarmee het oudste gebouw van het dorp. Het interieur van de kerk is de afgelopen jaren grotendeels gerestaureerd. Momenteel zijn de historische grafstenen in de vloer goed zichtbaar.

Dorpskerk

In zaal de Ontmoeting, naast de kerk, kunnen kaarsjes worden gegoten. Hiervoor worden restjes van kaarsen gebruikt uit de kerk. Na het gieten heeft het kaarsje wat tijd nodig om hard te worden. Daarna kan het kaarsje mee naar huis worden genomen.

Voor de bezoekers is er koffie en thee. Ook worden er poffertjes gebakken.

Wethouder Arnoud Proos is blij met de activiteiten in de Dorpskerk: “Barendrecht heeft een prachtige geschiedenis die zichtbaar wordt in onze monumenten. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen zich vrijwillig inzetten om dit in de schijnwerpers te zetten.”

De openstelling is een initiatief van de Dorpskerkgemeente (PKN), de Historische Vereniging Barendrecht en de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht.

Artikelfoto: De binnenkant van de Dorpskerk  (2016)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »