Hondjes in het water (onderwater gelopen straat)

BARENDRECHT – “Het klimaat verandert. Hevige regenbuien, langere periodes van droogte en hitte… We ondervinden steeds vaker overlast van het veranderende klimaat“, aldus gemeente Barendrecht: Denk aan slecht kunnen slapen vanwege de warmte, wateroverlast op straat of in huis of bodemverzakking door droogte.

Door met de inrichting van tuinen en de openbare ruimte rekening te houden met de klimaatverandering kunnen we schade en hinder zoveel mogelijk voorkomen. Een leefomgeving met veel schaduw en groen voorkomt bijvoorbeeld dat het zomers ongezond warm wordt.

Bijeenkomsten

De gemeente Barendrecht wil graag van u weten wat u merkt van de klimaatverandering. En waar u in uw wijk eventueel hinder ondervindt. Dat kunt u doen door online een korte enquête in te vullen o en/of naar een bijeenkomst over klimaatverandering te komen.

Tijdens de bijeenkomsten worden op basis van uw ervaringen kwetsbare locaties in beeld gebracht en bespreken we welke maatregelen we met elkaar kunnen treffen. Weerman en Barendrechter Ed Aldus zal een boeiend verhaal over zon en regen, storm en hittegolven houden. En zal uw vragen over het weer van de toekomst beantwoorden.

Voor deze bijeenkomsten is Barendrecht opgedeeld in drie delen:

 • Maandag 27 januari Carnisselande – locatie Waterpoort
 • Woensdag 29 januari Noord, Binnenland, Centrum, Oranjewijk, Buitenoord en Ter Leede – locatie gemeentehuis
 • Maandag 10 februari Nieuweland, Molenvliet, Lagewei, Vrouwenpolder, Bijdorp, Dorpzicht, Centrum West en Paddewei – locatie gemeentehuis

U kunt zich aanmelden via klimaatverandering@barendrecht.nl. Geef daarbij aan voor welke datum u zich aanmeldt en in welke wijk u woont. Kijk voor meer informatie op barendrecht.nl/klimaatverandering.

Programma

 • 19:15 uur: Inloop met koffie
 • 19:30 uur: Welkom, toelichting programma en introductie klimaatadaptatie door gemeente
 • 19:40 uur: In gesprek met Ed Aldus: Bekende weerman en inwoner van onze gemeente Ed Aldus houdt een boeiend verhaal over zon en regen, storm en hittegolven en beantwoordt al uw vragen over het weer van de toekomst
 • 20:20 uur: Pauze
 • 20:30 uur: Dialoog 1, Water: Korte, hevige buien zullen naar verwachting steeds vaker voorkomen. Dit heeft een grote impact op stedelijk gebied. Wateroverlast is bij deze extreme buien niet te voorkomen. Het is daarom niet de vraag of, maar waar wateroverlast zal zijn en wat daarvan de risico’s zijn. Hierover gaan we in gesprek op basis van een wijkkaart die laat zien waar waarschijnlijk wateroverlast ontstaat na een extreme bui. We bespreken ook welke maatregelen we met elkaar kunnen treffen.
 • 21:00 uur: Dialoog 2, Hitte: We kunnen steeds meer warme dagen verwachten. Veel verhard oppervlak verhoogt de gevoelstemperatuur die onaangenaam en zelfs schadelijk kan zijn voor mens en dier. Schaduw en groen verlaagt juist de gevoelstemperatuur. De wijkkaart maakt inzichtelijk waar in de wijk het warmer en waar aanzienlijk koeler is. We bespreken met u wat u merkt van de toenemende hitte, welke risico’s dat met zich mee brengt en wat we hieraan samen kunnen doen.
 • 21:20 uur: Terugkoppeling: De dialogen voeren we in kleine groepjes. We koppelen vervolgens aan elkaar terug wat er is besproken, wat er specifiek voor delen van de wijk geldt en wat nog verder onderzocht moet worden.
 • 21:30 uur: Einde

Artikelfoto uit het archief: Straat onder water na de zeer hevige (lokale) regenbui in Barendrecht (mei, 2018)

« | »