Brandstichter speeltuin Vioolhof bekend: dader betaald

BARENDRECHT – [Video + Update] Afgelopen woensdagavond ging een speeltoestel aan de Vioolhof volledig in vlammen op door brandstichting. De dader van de brand is bekend bij de gemeente en krijgt de rekening voor de schade.

Zo draait niet de gemeenschap op voor kosten, maar degene die de schade veroorzaakt heeft“, aldus de gemeente Barendrecht.

Brief voor omwonenden

Omwonenden hebben een brief over de brand gekregen van de gemeente. Hierin wordt een oproep gedaan aan alle inwoners: spreek elkaar aan, voer gesprekken met uw kinderen. Hoe lager de kosten voor preventie, schoonmaak en reparatie door vandalisme, des te lager de kosten voor de samenleving.

Update: 15-jarige jongen

Het speeltoestel is in brand gevlogen nadat een 15 jarige jongen met lucifers had zitten spelen. Een buurtbewoner die dit zag, alarmeerde hierop de brandweer en politie. De jongen had het voorval al aan zijn vader bekend. Het schadebedrag zal met de gemeente worden afgehandeld.

Nieuw speeltoestel

Zoals eerder bekend werd zal de gemeente de kosten op de dader verhalen. Zodra dit is geregeld zal de gemeente een aantal speeltoestellen voorleggen aan de buurtkinderen zodat ze hieruit een nieuw speeltoestel kunnen kiezen. De gemeente houd hierbij rekening met het beschikbare budget en speeltoestellen in de omgeving. Op buurtspeelplekken zoals aan de Vioolhof staan doorgaans 2 á 3 speeltoestellen.

Vragen

Echt Voor Barendrecht (EVB) heeft vragen gesteld aan de verantwoordelijk wethouder over de brand. De partij stelt vragen over de (brand)veiligheid van speeltoestellen in Barendrecht. Ook worden er vragen gesteld over de inzet van de brandweer: bij de brand kwam een chemische lucht vrij. Veel omstanders stonden dicht op de brand en hebben rook ingeademd. De partij wil weten of de brandweer metingen heeft verricht en wat de resultaten hiervan waren.

De brandweer heeft al via Twitter het volgende laten weten:

Update: Antwoorden

Burgemeester van Belzen (Veiligheid) heeft de eerder vragen van EVB beantwoord. Hieruit blijkt dat speeltoestellen in Barendrecht 4 keer per paar worden gecontroleerd. Dit gebeurde voor het laatst in mei van dit jaar en hierbij zijn geen grote afwijkingen geconstateerd. Alle speeltoestellen voldoen aan de geldende normen.

Zoals al bekend dankzij de reactie van de brandweer is duidelijk geworden dat er geen metingen zijn verricht: door de hoge temperatuur werden eventuele verhoogde concentraties direct de lucht in gejaagd. Desalniettemin merkt de burgemeester op dat de rook bij een brand altijd schadelijke stoffen bevat.

Na het blussen van de brand heeft de gemeente verdere zorg gedragen voor het opruimen van afgebrande resten in de omgeving.
Video: JordiFun, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »