Coffeeshophouder (38) mishandeld en beroofd van dagomzet aan de Merbauhout in Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto + Video] Een 38-jarige coffeeshophouder werd in april vorig jaar voor zijn huis door twee gewapende mannen beroofd van een pakket geld. De man werd achtervolgd nadat hij had geparkeerd voor zijn woning.

Hij werd echter al snel ingehaald door het tweetal en een schot werd gelost. Het slachtoffer werd niet geraakt. Hij kreeg echter wel een klap tegen zijn slaap waardoor hij knock-out ging. De daders graaiden een deel van de dagomzet uit zijn jas en renden er vandoor richting de Rozenhout. Pas als de politie even later aankomt, komt de coffeeshophouder weer bij kennis. Hij heeft een flinke wond naast zijn linkeroog en enorme hoofdpijn.

Coffeeshop

Het slachtoffer is mede-eigenaar van coffeeshop Countdown aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Zuid. De politie wil graag spreken met mensen die op zondagavond 13 april 2014 daar in de buurt waren. Er wordt rekening mee gehouden dat de eigenaar in de gaten werd gehouden toen hij rond 22.15 uur vertrok vanaf zijn shop.

Het was de tweede keer binnen een jaar dat de coffeeshophouder slachtoffer werd. De eerste keer, ook vlakbij huis, kon hij de belagers nog van zich afschudden. Hij zorgt vanaf die dag dat hij in ieder geval niet meer met grote geldbedragen over straat loopt en hij heeft meer maatregelen genomen om dit soort berovingen in de toekomst te voorkomen.

Kogel

Hij heeft veel geluk gehad want er is op hem geschoten maar hij is niet geraakt. Ondanks een uitgebreide zoekactie is de huls wel teruggevonden, maar de kogel merkwaardig genoeg niet.

Plas bloed

Eén van de denkbare scenario’s is dat één van de daders per ongeluk zichzelf of zijn mededader heeft geraakt. Een dag later heeft een bewoonster namelijk een bloedspoor gevonden dat liep vanaf de Merbauhout helemaal door naar basisschool De Driehoek een paar honderd meter verderop. Op sommige plekken lagen maar een paar druppels maar op het schoolplein lag een hele plas bloed.

De politie weet dankzij onderzoek bij het NFI dat het menselijk bloed is en er is zelfs een DNA-profiel opgesteld. Helaas heeft dat in de databank tot nu toe niet geleid tot een match.

Gewond

Als het bloedspoor van iemand anders is die niets met deze zaak te maken heeft, dan komt de politie graag met deze persoon in contact. Is het wel van één van de daders, dan betekent dat dat hij gewond is geraakt tijdens de overval en dat moet mensen in zijn omgeving in de periode na zondag 13 april 2014 zijn opgevallen. Bijvoorbeeld omdat hij zich toen heeft moeten laten behandelen aan zijn verwondingen.

Daders

De daders zijn twee mannen met een integraalhelm. Ze zijn kort op de beelden te zien. Het lijkt alsof ze donkere kleding dragen en ze waren bewapend met een vuurwapen.

Ze rennen uiteindelijk weg in de richting van de Rozenhout waar waarschijnlijk in de brandgang hun scooter geparkeerd stond. Het is alleen niet duidelijk of de daders samen op de scooter zijn vertrokken en in welke richting ze zijn gevlucht.

Donkere auto

Op de plek bij het schoolplein waar het plasje bloed werd gevonden is zondagavond, kort na de overval, een donkerkleurige auto gezien. Die auto reed met flinke snelheid weg over de Kouwenhoven-Akker in de richting van de Erkens-Akker. De politie wil graag weten wat voor een auto dat was en wie er in zaten.

Vragen

De politie heeft de volgende vragen naar aanleiding van deze beroving:

 • Wie is er op zondag 13 april 2014 om 22.30 uur getuige geweest van de gewapende beroving op een coffeeshophouder (38) aan de Merbauhout in Barendrecht?
 • Wie heeft de daders zien wegrennen richting de Rozenhout?
 • Wie is er op zondagavond 13 april 2014 in de buurt geweest van coffeeshop Countdown aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Zuid?
 • Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden de daders die mogelijk zelf gewond zijn geraakt toen hun pistool afging?
 • Van wie is het gevonden bloedspoor?
 • Wie is er in zijn of haar omgeving iemand opgevallen die in de periode na zondag 13 april 2014 verwondingen had die met deze zaak te maken zou kunnen hebben?
 • Wie heeft één van de daders lopend door het parkje zien vluchten?
 • Wie heeft de daders op een scooter waarschijnlijk vanuit de brandgang in de Rozenhout zien wegrijden?
 • Wie heeft gezien naar welke richting ze zijn gevlucht?
 • Wie heeft kort na de overval een donkerkleurige auto gezien die met flinke snelheid over de Kouwenhoven-Akker wegreed in de richting van de Erkens-Akker?
 • Wie weet wat voor een auto dat was dat en wie daar in zaten?
 • Wie heeft de daders voor of na de overval rond 22.30 uur gezien in de buurt van de Merbauhout in Barendrecht?

Reacties: Politie Eenheid Rotterdam: 0800-6070 (gratis), Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 (gratis), TNCI: 079 – 3458999.
Video: OpsporingVerzocht, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Politie, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »