Foto's: Open Monumentendag Barendrecht 2018

BARENDRECHT – [Foto’s] Gisteren (Zaterdag 8 september 2018) vond de Open Monumentendag plaats in Barendrecht. De Open Monumentendag heeft dit jaar als thema ‘in Europa’. In het gemeentehuis, bij de Historische Vereniging Barendrecht en in de Dorpskerk waren tentoonstellingen ingericht.

De dag werd om 11:00 uur geopend in het gemeentehuis. De Tsjechische ambassadeur, mevrouw Reinišová, verrichtte de opening van een tentoonstelling in de hal van het gemeentehuis: ‘In Europa: Barendrecht – Louny’, samengesteld door de Erfgoedcommissie en de Stedenband.

Veiling

De Historische Vereniging Barendrecht organiseerde, in samenwerking met The Greenery, een tentoonstelling over de geschiedenis van de Barendrechtse landbouwveiling. Tijdens de tentoonstelling werd er ook daadwerkelijk fruit geveild zoals dat vroeger ging. De € 100 die deze veiling opbracht werd geschonken aan de stichting Vrienden van de Dorpskerk voor de restauratie van het torenuurwerk en de luidklok.

De verenigingsbestuursleden Janny Schaap en Joset Verboom overhandigden de cheque aan Dorpskerk-rentmeester Simon Hoek. Hij bedankte namens de Vriendenstichting de HVB en The Greenery voor dit genereuze gebaar. Hij meldde verder dat begin volgend jaar zowel het eeuwenoude torenuurwerk als de klokkenstoel met de luidklok zullen worden gerestaureerd. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels gestart.

Dorpskerk

In de Dorpskerk was een tentoonstelling te bezoeken over de Optische Telegraaf die de toren van de Dorpskerk ‘sierde’ van 1830 tot 1839. De hele dag door zijn in totaal zo’n 100 belangstellenden te woord gestaan en geinformeerd. Enkele geïnteresseerden hebben met kerkrentmeester Simon Hoek de kerktoren beklommen en konden met eigen ogen de bewijzen zien die er zijn achtergebleven van deze tot voor kort onbekende functie van onze kerktoren

Foto’s: Arco van der Lee (tekenen gastenboek door Tsjechische ambassadeur), Historische Vereniging Barendrecht (HVB) & Jordi Menheer, BarendrechtNU.
Fotograaf: Jordi Menheer / Arco van der Lee / HVB, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »