Heinenoordtunnel, A29 (Afgesloten tunnelbuis met rode kruizen)

BARENDRECHT – Rijkswaterstaat renoveert de Heinenoordtunnel in de snelweg A29. In augustus 2023 is de tunnel daarom vier weken in beide richtingen dicht, vanaf maandag 7 augustus 01.00 uur tot vrijdag 1 september 05.00 uur. In de richting van Bergen op Zoom is de tunnel al dicht vanaf vrijdag 5 augustus 01.00 uur. De extra reistijd kan, zeker in de spits, oplopen tot meer dan een uur. Houd er rekening mee dat in de laatste 2 weken van augustus de schoolvakanties in de regio midden voorbij zijn, maar de tunnel nog steeds dicht is.

Na deze afsluiting in augustus is de tunnel in 2023 nog een aantal weekenden dicht en ook in 2024 gaat de renovatie door. Daarnaast is de Haringvlietbrug (A29) vanaf vrijdagavond 4 augustus 23.00 uur weer open voor al het verkeer, maar gaat deze in september nog diverse nachten en een weekend dicht voor testwerkzaamheden. De Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug zullen nooit gelijktijdig afgesloten zijn.

Afsluiting fietspad over tunnel

Het fietspad over de tunnel en langs het dienstgebouw aan de kant van Barendrecht is afgesloten tijdens de werkzaamheden. Dit is voor de veiligheid, omdat er via het fietspad materieel en materiaal naar de tunnel wordt gebracht. Fietsers worden omgeleid via het Kilpad en de Zuider Carnisseweg en andersom.

De fietsbuis van de Tweede Heinenoordtunnel blijft open. Fietsers die door de Tweede Heinenoordtunnel fietsen hebben geen last van deze afsluiting.

Omleidingen voor wegverkeer

  • Doorgaand (vracht)verkeer richting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt omgeleid via de A15, A16 en A17. Lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 of via A16, A17 en A59. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via de A15 en N57.
  • Doorgaand (vracht)verkeer richting Rotterdam (van zuid naar noord) wordt omgeleid via A17, A16 en A15. Lokaal verkeer van de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 en A16 of via A29 richting zuiden, A17 en A16.
  • Verkeer van/naar Goeree-Overflakkee dat normaal via de N59 rijdt, wordt omgeleid via de N215 en de N57 of via de N257, A4, A59, A17 en de A16.

Tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug  is de Kiltunnel op de omleidingsroute tolvrij in de rijrichting dat de brug of tunnel afgesloten is.

Hulpdiensten, OV-bussen en (brom)fietsers

De werkzaamheden voor de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug zijn noodzakelijk om de wegen voor langere tijd begaanbaar te houden. Rijkswaterstaat plant werkzaamheden altijd zo efficiënt mogelijk, maar ook in augustus zullen weggebruikers hinder ondervinden. Houd rekening met extra reistijd.

Tijdens de afsluiting blijven de OV-bussen rijden door het werkvak in de Heinenoordtunnel of door de naastgelegen Tweede Heinenoordtunnel, de buis waar normaal het landbouwverkeer rijdt. Ook hulpdiensten mogen tijdens de werkzaamheden met gepaste snelheid door het werkvak en de Tweede Heinenoordtunnel rijden. De fietsbuis van de Tweede Heinenoordtunnel blijft open, waardoor (brom)fietsers en scooters geen last hebben van deze afsluiting. (Brom)fietsers en scooters kunnen verder gratis gebruik maken van ponten.

N59 werkzaamheden bewust ook in augustus

Tegelijk met de Heinenoordtunnel is de N59 tussen knooppunt Hellegatsplein (A29) en Den Bommel dicht. De provincie Zuid-Holland verbetert de doorstroming, duurzaamheid en veiligheid van de N59. Om de kans op ernstige ongelukken te verkleinen komt er een vangrail tussen beide weghelften. Hiervoor wordt de weg ook breder gemaakt. Er is bewust voor gekozen om de N59 en de Heinenoordtunnel tegelijk af te sluiten. Vanwege de afsluiting van de Heinenoordtunnel wordt het verkeer al omgeleid en maakt er minder verkeer gebruik maken van de N59. Door het combineren van werkzaamheden is er maar één periode van hinder.

Advies voor weggebruikers

Rijkswaterstaat treft verschillende maatregelen en biedt diverse alternatieven aan om de hinder te kunnen beperken. Maak met een (brom)fiets of scooter gratis gebruik van de veerponten tussen Puttershoek en Zwijndrecht, tussen Oud-Beijerland en Rhoon (vaartijden tussen 06.00 en 20.00 uur en er vaart een extra schip tussen alleen Oud-Beijerland en Rhoon) en tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen/Spijkenisse. Voor de laatstgenoemde pont geldt: ook met de motor is de overtocht gratis, voor auto’s en voetgangers is de overtocht niet gratis.

Tijdens de afsluiting blijven de OV-bussen rijden door het werkvak in de Heinenoordtunnel of door de naastgelegen Tweede Heinenoordtunnel, de buis waar normaal het landbouwverkeer rijdt. Deze is speciaal voor de renovatie aangepast zodat de bussen er veilig doorheen kunnen rijden. Hierdoor is de totale reistijd van deze bussen slechts 20 minuten. Met de pendelbussen reist u tegen een voordelig actietarief tussen busstation Heinenoord en station Zuidplein, Lombardijen en Barendrecht. Op deze stations kunt u overstappen op bijvoorbeeld de metro of de trein. Reis indien mogelijk buiten de spits. Voor de meest actuele dienstregeling, kijk op connexxion.nl/renovatieheinenoordtunnel





« | »