Vitesse 1 kampioen, promotie naar de hoofdklasse

BARENDRECHT – Het eerste van Korfbalvereniging Vitesse uit Barendrecht is kampioen geworden, daarmee promoveert het team volgend seizoen naar de hoofdklasse. De kampioenswedstrijd werd gistermiddag (Zaterdag 14 oktober 2023) tegen ‘Oranje Wit’ gespeeld in Dordrecht.

Bij een verlies van 4 doelpunten of meer zou Vitesse naast de eerste plaats grijpen; elk ander resultaat betekende een voor de vereniging historische stap naar de Hoofdklasse: “Een niveau dat tot voor kort als een fata morgana en een illusionistisch vergezicht werd beschouwd.

Kampioenswedstrijd

De Barendrechtse ploeg van coaches Niels Molendijk en Ronald Berrevoets waren geen schim van zichzelf en lieten zich overrompelen door een fanatieke tegenstander die Vitesse al snel op de knieën kreeg. Van 5-3 werd het zomaar 10-4 en ging Oranje Wit virtueel met de titel aan de haal. Vitesse stond erbij en keek ernaar. Kenmerkend was een Dordtse time-out vier minuten voor rust. De thuisploeg zweepte elkaar op en straalde energie uit, terwijl Vitesse timide naar de kant sjokte.

Bij rust was het 11-5 en gaf je geen kwartje meer voor de kansen van de gasten. Hoewel, de optimisten langs het veld wezen op de wind die aantrok en Vitesse mee zou krijgen in het tweede bedrijf. En ook puntspeler Mandy Biesbroek liep al even warm en zou in het tweede bedrijf in het veld komen; kortom hoop doet leven en Vitesse leefde inderdaad nog.

Vitesse kwam boterscherp uit de kleedkamer en prikte binnen 3 minuten evenzovele treffers door de korf. Het was de opmaat tot een ongekende inhaalrace, een zinderende tweede helft, twee gele (en dus 1 rode) kaarten en stevige duels op en soms over het randje. Vitesse stond op 12-9 en de time-out die volgde was een spiegelbeeld van die vlak voor rust. Nu oogde Vitesse verbeten met een veelzeggende blik in 8 paar ogen. En Oranje Wit? Het moest machteloos toezien hoe Vitesse steeds beter in de wedstrijd kroop. De 12-11 aansluitingstreffer van Luc Willemstein was er een om in te lijsten.

Vitesse scoorde vervolgens uit alle standen, stilstand of beweging, het maakte allemaal niet uit. Waar voor rust overleg vaak ver te zoeken was, werden aanvallen nu wel goed opgezet en de juiste keuzes gemaakt. Met nog 5 minuten op de klok stond het 16-17 voor Vitesse en was de pot gespeeld.

In deze pot met bizarre plotwendingen liet Vitesse uiteindelijk zien dat zij de terechte kampioen is en dus na de zaal op een al even bizar niveau mag acteren; een mooi cadeau in het jaar waarin Vitesse 90 jaar jong mag worden.