BARENDRECHT – Op dinsdag 7 april stond 70 jaar vrijheid centraal tijdens De vrijheidsdebatten bij het Dalton Lyceum Barendrecht. Aankomende nieuwe debaters uit derde klassen aangevuld met debaters uit het vierde en vijfde jaar debatteerden bijna twee uur onder leiding van Hidde Visser van LOKAAL*.

In het kader van de scholentour Vrijheidsdebatten van de Rotterdamse stichting LOKAAL begeleidde Hidde Visser de debatten over de vier vrijheden van Roosevelt; Vrijheid van spreken, Vrijheid van religie, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees.

Via debatten over deze vrijheden stapte Visser over naar de periode van de Tweede Wereldoorlog. In deze tijd kon er niets gezegd worden over wat je voelde en dacht. De leerlingen merkten tijdens het argumenteren dat vrijheden soms met elkaar botsen, bijvoorbeeld vrijheid van religie met vrijheid van meningsuiting.

Reacties leerlingen

Geert: “Ik heb geleerd hoe alle soorten vrijheden met elkaar samenhangen. Leuke en leerzame presentatie met filmpjes. TOP.

Ik heb veel geleerd over de verschillende standpunt van mensen en waarom ze deze hebben,” aldus Joy. Celine: “Het was een interessant onderwerp waar lang over te discussiëren valt. Vrijheid in elke vorm is erg belangrijk.

Luisteren

Door de vrijheidsdebatten leren leerlingen zich op een bepaalde manier uitspreken over wat voor hen belangrijk is en leren naar elkaar te luisteren.

De toekomst van herdenken blijft ontzettend belangrijk. Op een symposium over dit thema op 13 mei aanstaande in het Rotterdamse Kriterion wil de organisatie een aantal van onze leerlingen in gesprek laten gaan met de panelleden van het symposium. Burgemeester Aboutaleb zal ook aanwezig zijn en er is voor de leerlingen dan ook een mogelijkheid om met hem in gesprek te gaan.

*De Rotterdamse stichting LOKAAL heeft als doel de relatie tussen inwoners en het stadsbestuur te verbeteren en de afstand met de gemeentepolitiek te verkleinen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »