Debaters Dalton Lyceum Barendrecht stranden in achtste finales van debatcompetitie 2018

BARENDRECHT – De achtste finales van Op weg naar het Lagerhuis zijn voor de deelnemers van het Dalton Lyceum de laatste debatten gebleken tijdens deze debatcompetitie. Van de zestien scholen zijn er acht afgevallen, waaronder het debatteam van het Dalton Lyceum Barendrecht (DLB).

De stellingen waarmee er tegen de debaters van het Stellingwerf College uit Oosterwolde werd gedebatteerd: Fake nieuws (nepnieuws) is momenteel de grootste bedreiging voor onze democratie (vaste-rollendebat); Jongeren moeten in verzet komen om de wereld te redden voor het echt te laat is (1-op-1-debat); Leerlingen in het examenjaar moeten worden vrijgesteld van de leerplicht (360-gradendebat)

Juryoordeel

De jury vond dat er in het 1-op-1-debat te weinig passie en vuur bij naar voren kwam. Alles was te ‘tam’. Het punt voor dit debat werd toegekend aan Stellingwerf. Het punt voor het gebruik van de meeste invalshoeken kreeg Dalton. De onderbouwing van de argumentatie kwam bij beide teams te weinig uit de verf, maar het punt ging naar het Stellingwerf College. Het punt van de persoonlijke voorbeelden kwam bij beide teams voldoende naar voren, maar dit punt ging naar het DLB.

Samenwerking

Op het gebied van de samenwerking tussen de leden van de teams zat er meer in dan dat ze lieten zien. Het gebruik van de lichaamstaal was een punt voor het Dalton waarbij het gebruik van de handen van een van de debaters als een mooi voorbeeld naar voren kwam.

Het laatste punt, het pakkend taalgebruik en gebruik van humor, leek er een voor het Dalton te worden, maar er kwamen bij de toelichting nog punten naar voren in het voordeel de opponenten. Dit punt ging naar Friesland.

Al met al was het weer een mooie ervaring en we kijken terug op een mooie debatcompetitie.” De laatste debatwedstrijd van dit schooljaar vindt plaats op 31 mei bij het Wolfert Lyceum (Bergschenhoek).Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »