Vuurwerkschades tijdens jaarwisseling kosten gemeente €15.700, forse daling ten opzichte van vorig jaar

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht heeft tijdens de jaarwisseling 2017-2018 voor €15.704,92 aan schade door aan vuurwerk gerelateerde vernielingen. Vorig jaar was dit nog ruim 22.000 euro. Ter vergelijking, in 2012-2013 was het schadebedrag nog € 76.400.

De gemeente spendeerde ruim € 15.800 aan preventieve maatregelen (weghalen en afsluiten van oa afvalbakken), tegenover bijna € 21.400 tijdens de vorige jaarwisseling. De jaarwisseling 2017-2018 heeft daardoor ruim € 13.000 minder gekost dan de jaarwisseling 2016-2017.

Vernielingen

Burgemeester van Belzen: “De verlaging van het schadebedrag is voornamelijk te wijten aan de integrale aanpak. Door de inzet van de medewerkers van de gemeente Barendrecht, de hulpdiensten, de politie, het biketeam en buurtpreventie is de jaarwisseling in Barendrecht goed verlopen

Uit de evaluatie van de jaarwisseling komt als belangrijkste aanbeveling naar voren dat de gemeente tijdens de komende jaarwisseling vandalisme aan gemeentelijk vastgoed en speeltoestellen moet voorkomen en bestrijden. Er zijn rond de jaarwisseling (december-januari) geen jongeren naar HALT doorgestuurd voor het bezit van (illegaal) vuurwerk of vernielingen. De gemeente wil zich de komende tijd meer gaan inspannen om, met behulp van Buurtpreventie en WhatsApp groepen, Barendrecht veiliger en leefbaarder te maken.

Een aantal van de grotere kostenposten:

  • Vernieling aan gemeentelijk vastgoed (scholen en sporthal): € 3.856,69
  • Verkeersborden en overige: € 1.979,23
  • Speeltoestellen: € 3.538
  • Hondenpoepbakken: € 4.896 (verdubbeling t.o.v. vorig jaar)

Zie ook: Jaarwisseling: Bedreiging met jachtgeweer aan Gebroken Meeldijk, vechtpartijen Molenleede en Pols-Akker

Vernielingen aan scholen

In de evaluatie wordt ook gekeken naar de vernielingen bij scholen in Barendrecht rond de jaarwisseling: “Dit jaar is er bij een aantal scholen schade ontstaan naar aanleiding van vernielingen aan ruiten en afvalbakken. De beelden van de bewakingscamera’s op deze locaties zijn doorgestuurd naar de politie om de mogelijke daders te achterhalen. Mogelijk wordt er door de scholen aangifte gedaan om de kosten op de overtreder te verhalen” De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om tijdens de komende jaarwisseling activiteiten te (laten) organiseren in de schoolgebouwen zodat er mensen in het gebouw aanwezig zijn.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »