Emotionele afsluiting van driejarig Erasmus+ project Dalton Lyceum

BARENDRECHT – In de laatste week van mei vond er voor de laatste keer een uitwisseling plaats van leerlingen van het Dalton Lyceum Barendrecht en de Handelsschool in Louny (Tsjechië).

In de afgelopen drie jaar mochten de Barendrechtse leerlingen deel uitmaken van een Tsjechisch gastgezin, waarbij ze zowel het andere land als een andere cultuur leerden kennen. Zo leerden ze de verschillen, maar vooral ook de overeenkomsten van beide culturen kennen.

Duurzaamheid

Het overkoepelende thema van het Erasmus+ project was duurzaamheid. In eerste instantie stond uiteraard duurzaamheid in energiekwesties centraal, maar het gezamenlijke project behelsde meer: ook het waarborgen van de duurzaamheid in de relatie tussen Barendrecht en haar zustergemeente Louny was een doel van het Europese project. En dat is gelukt, omdat enkele leerlingen die aan het project deelnamen, zich inmiddels hebben aangemeld voor de Stedenband.

Trots

De begeleiders van het Dalton Lyceum Barendrecht zijn enorm trots op hun leerlingen én op de leerlingen van de Handelsschool in Louny. Elk jaar weer ontstonden relaties tussen de leerlingen, die in allerlei opzichten uniek te noemen zijn. Al was het maar door de vele leerzame momenten die elke uitwisseling voor alle betrokken partijen (ook de leraren!) opleverden.

Project

Ralph Wallenborn, initiatiefnemer van het uitwisselingsproject: “We zijn de Europese Unie dankbaar voor de subsidie waarmee we ons project financieel en inhoudelijk konden realiseren. We zijn de Stedenband dankbaar, die ons in alle opzichten de mogelijkheden bood om bestaande contacten te gebruiken voor deze waardevolle leermomenten. En tenslotte zijn we iedereen dankbaar die geholpen heeft om dit project tot een succes te maken: leerlingen, ouders, de betrokken docenten uit Barendrecht en Iris en Simona uit Louny, en niet te vergeten de politici die de afgelopen jaren onze leerlingen een hart onder de riem staken bij werkbezoeken op onze school.

Afscheid

Deze week werden de leerlingen en docenten vereerd met een afsluitend bezoek van de burgemeester, de heer Van Belzen. Voor de inspanningen van alle bovengenoemde partijen was er geen betere afsluiting denkbaar. De burgervader heeft hiermee een gebaar gemaakt dat alle deelnemers zich graag zullen heugen. Deze week vieren de betrokken docenten van het Dalton Lyceum Barendrecht een emotioneel afscheid van een in allerlei opzichten geslaagde samenwerking die, als het aan hen ligt, hopelijk in de toekomst op enigerlei wijze wordt voortgezet.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »