Doormanplein, Barendrecht

BARENDRECHT – Vorige week maakte de gemeente Barendrecht bekend dat horecaondernemers een plan konden indienen voor uitbreiding van hun terras. Op deze manier zouden ze, ook bij een kleiner terras, maximaal 30 bezoekers met 1.5 meter afstand van elkaar, op hun terras kunnen ontvangen.

Uit navraag van BarendrechtNU blijkt dat de gemeente inmiddels 13 verzoeken in behandeling heeft van horecaondernemers in Barendrecht. Er zijn nog geen verzoeken gehonoreerd, alle aanvragen zijn nog in behandeling.

Uitbreiding

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat adviezen van de politie, Veiligheidsregio en verkeersafdeling worden meegenomen in de afweging om een verzoek wel of niet toe te staan. Zo mag een terras maximaal verdubbelen ten opzichte van het huidige aantal vierkante meters (richtlijn veiligheidsregio), maar ook verkeersveiligheid speelt mee. De gemeente brengt ondernemers geen extra kosten in rekening voor de terrasuitbreiding.

Plannen

Op de vraag of de gemeente bereid is om het Doormanplein autovrij te maken, zodat de terrassen kunnen worden uitgebreid, komt nog geen reactie die daar uitsluitsel over geeft: “We doen er alles aan om alle commerciële horecabedrijven een helpende hand te bieden. Dus ook de ondernemers aan het Doormanplein.

Verzoeken uit de horeca die vragen om autowegen tijdelijk af te sluiten worden ook niet direct door de gemeente afgewezen: “De gemeente wacht de plannen van de horecaondernemers af en heeft op voorhand nog geen uitsluitingen. Uiteraard moeten de tijdelijke uitbreidingen van de terrassen wel veilig worden uitgevoerd. De gemeente roept ondernemers actief op om met plannen te komen. Via de website is een digitaal formulier beschikbaar. En er is tijdelijk een projectleider horeca ingezet om alle communicatie met de horecaondernemers goed te regelen.

Geen inspraak

Omwonenden van locaties waar terrasuitbreiding plaats gaat vinden hebben niet de mogelijkheid om een officiële zienswijze of bezwaar in te dienen, zoals normaliter bij een vergunning het geval is. De woordvoerder van de gemeente licht dit als volgt toe: “Er wordt geen vergunning verleend, maar een tijdelijke toestemming gegeven. Om die reden is er geen inspraak/bezwaarprocedure.” Indien er terrassen worden uitgebreid gaat het wel om een tijdelijk maatregel, in verband met de eerdere en huidige coronamaatregelen.

Update 19:35 uur: Het aantal aanvragen staat inmiddels op 13, dit waren er in de eerste versie van dit artikel 9 op basis van de toen laatst bekende informatie (gistermiddag waren het er nog 9).Bekijk hier meer artikels uit de categorie Ondernemen« | »