Vuurwerkverkoop weer van start bij Wesdijk Vuurwerk aan de Middeldijk

BARENDRECHT – [Foto’s] Vanochtend (Vrijdag 28 december 2018) om 8:00 uur begon de vuurwerkverkoop bij Wesdijk Vuurwerk aan de Middeldijk in Barendrecht. Vandaag, zaterdag en maandag (oudjaarsdag) wordt er voor het 48ste jaar op rij vuurwerk verkocht door Wesdijk Vuurwerk, sinds 1972 vanaf de huidige locatie aan de 3e Barendrechtseweg 415A (Middeldijk). In de bunkers liggen ruim 150 verschillende soorten vuurwerk.

De verkoop van vuurwerk onder de naam Wesdijk gaat dit, en komende jaren,  gewoon door en staat los van de sluiting van Warenhuis Wesdijk. Nieuw dit jaar is de verkoop van worstenbroodjes en drinken (en oliebollen om te proeven) bij de ingang van de vuurwerkwinkel.

Vuurwerkverkoop

De hele dag door is er losse verkoop van vuurwerk, maar per uur komen er ook zo’n 25 klanten langs om vooraf besteld vuurwerk af te halen. Zowel in de winkel, bij de afhaaldesk als ook achterin de vuurwerkbunkers zijn zo’n 15 mensen actief om te zorgen dat het vuurwerk snel en ook veilig wordt verwerkt. Drie keer per dag komt er een lading nieuw vuurwerk binnen, die vervolgens volgens strenge veiligheidsregels moeten worden opgeslagen in één van de drie vuurwerkbunkers.

Vuurwerkbunkers

Twee van deze bunkers worden hoofdzakelijk als voorraad/opslag gebruikt: het vuurwerk staat hier in dozen en worden (aan de lopende band) uitgepakt zodra er van een bepaalde type vuurwerk nieuwe voorraad nodig is in de winkel of in de derde bunker. In deze derde ruimte staat het vuurwerk ‘voor het grijpen’: medewerkers komen hier losse stukken vuurwerk halen voor klanten in de winkel én hier worden de vooraf bestelde stukken vuurwerk samengevoegd. Een vrijwel ononderbroken stroom van vuurwerk dat van bunker naar bunker naar afhaalpunt wordt gebracht, dit alles om te voldoen aan de geldende regels met betrekking tot de opslag van vuurwerk.

Regels

Gemiddeld komt er zo’n 2 tot 3 keer per dag een controleur van de DCMR (milieudienst) om hierop te controleren. In totaal mag Wesdijk Vuurwerk 10.000 kilo vuurwerk opslaan in de bunkers. Vroeger, in de jaren ’80, vond de verkoop van vuurwerk plaats vanuit ‘een metalen kast’ en was het voldoende om een tuinslang paraat te hebben om te kunnen blussen bij eventuele calamiteiten, zo vertelt Leo Wesdijk. Vandaag (Vrijdag 28 december 2018) de dag moeten er onder andere aparte bunkers zijn, mag het vuurwerk niet te hoog worden gestapeld, moet er voldoende ruimte zijn om tussen het vuurwerk door te kunnen lopen, moeten er overal sprinklers zijn geïnstalleerd en mag er per ruimte maar een maximaal aantal kilo aanwezig zijn.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Ondernemen


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »