Politieauto onder de modder bij spoedmelding voor brand aan de Vrijenburglaan in Barendrecht

BARENDRECHT – Twee weken geleden bleek uit cijfers dat de politie niet altijd snel genoeg bij spoedmeldingen in Barendrecht ter plaatse is. De politie streeft ernaar om bij spoed in 85% van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse te zijn. In Barendrecht bleef dit percentage steken op 79,6% (426 meldingen).

Echt Voor Barendrecht stelde vragen aan de burgemeester (veiligheid) om duidelijk te krijgen waarom dit het geval is. Hieruit blijkt onder andere dat er zich, volgens de politie, geen situaties met nadelige consequenties hebben voorgedaan bij de 426 “te-laat-meldingen”.

Basisteams

De burgemeester stelt dat de politie, als onderdeel van de Nationale Politie, is gestart met het vormen van basisteams. Een basisteam is onderdeel van een district en die is weer onderdeel van een regionale eenheid. Een basisteam werkt voor een hele gemeente, een deel van een (grote) gemeente of voor meerdere (kleinere) gemeenten.

Verbeteren aanrijtijden

Barendrecht valt binnen het Basisteam Oude Maas: Hoogvliet, Rhoon, Pernis, Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk. Dit basisteam zal aanstaande zaterdag in deze nieuwe vorm van start gaan. “De verwachting is dat deze nieuwe opzet zal leiden tot o.a. verbetering van de aanrijtijden“, zo schrijft de burgemeester.

Het realiseren van de basisteams zal in 2017 zijn afgerond. Op dat moment wordt geëvalueerd hoe de aanrijtijden zijn veranderd.

Score op hetzelfde niveau

De burgemeester geeft tevens aan dat de score de afgelopen jaren vrijwel op hetzelfde niveau lag, maar wel langzaam de goede kant op gaat: “Voor de duur van dit transitieproces (realiseren basisteams, red) is binnen de eenheid met het bestuur afgesproken dat performance van de noodhulp per gemeente zoveel mogelijk op peil moet blijven (…) De score voor de gemeente Barendrecht in 2011 was 74,3%, in 2012 75,9% en in 2014 78,4%. De score voor 2014 blijft dus op hetzelfde niveau en is licht verbeterd.”Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »