Politieauto onder de modder bij spoedmelding voor brand aan de Vrijenburglaan in Barendrecht

BARENDRECHT – Uit recente cijfers blijkt dat de politie niet vaak genoeg op tijd aanwezig is bij meldingen met hoge prioriteit in Barendrecht. Bij spoedmeldingen streeft de politie ernaar om in minimaal 85% van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse zijn, in Barendrecht blijft dit percentage steken op 79.62%.

Het landelijk gemiddelde ligt op 86%, voor de regio Rotterdam is dit 82,4% en voor de BAR gemeenten 76,1%.

Cijfers

In 2014 kreeg de politie 1.692 spoedmeldingen (PRIO 1) in Barendrecht. In 1.266 gevallen was de politie volgens de eigen norm op tijd, maar bij 426 meldingen kwam de politie pas na 15 minuten ter plaatse. Van 102 spoedmeldingen is geen aanrijtijd bekend.

Vragen

Echt Voor Barendrecht heeft de volgende vragen aan burgemeester Van Belzen (Veiligheid) gesteld over de aanrijtijden van de politie in Barendrecht:

  1. Is er een verklaring waarom de norm van 85% “ van de gevallen binnen een kwartier aanwezig bij een prio1 melding ” niet wordt gehaald?
  2. Welke acties worden ondernomen om wel aan deze (nieuwe) norm 1 te voldoen?
  3. Zijn er door de langere aanrijtijden bij prio1 meldingen consequenties voor de veiligheid en hulpverlening voor de Barendrechtse inwoners (denk aan overvallen of situaties waarbij de dader is gezien)? Zo ja, welke?
  4. De score van 79,6% is nu een gemiddelde van de aanrijtijden in Barendrecht. Is er een onderverdeling van aanrijtijden van de afzonderlijke wijken in de gemeente Barendrecht bekend?

Verzorgingsgebied

De politie zit in een periode waarbij verzorgingsgebieden anders worden ingericht (Nationale Politie). Waar de politie in 2014 ook nog vaak uit Rotterdam (bijv. bureau Zuidplein) moest komen zal dit in de toekomst mogelijk veranderen doordat er een “Basisteam Oude Maas” is gevormd: Hoogvliet, Rhoon, Pernis, Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk.

Barendrecht wordt hierbij naar verluidt een ‘centrum locatie’ van waaruit zal worden uitgerukt. Dit zou de cijfers voor Barendrecht in de toekomst positief kunnen veranderen, terwijl buurgemeenten er op achteruit kunnen gaan.

Foto: Politie met spoed ter plaatse bij een spoedmelding van een brand aan de VrijenburglaanBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »