Werkzaamheden bouw windturbine (windmolen)

BARENDRECHT (Ingezonden bericht) – Barendrechters hebben massaal protest aangetekend bij buurgemeente Binnenmaas tegen bouwplannen voor zes torenhoge windturbines (180 meter) langs de Oude Maas. Het aantal ingediende ,,zienswijzen’’ loopt tegen de duizend.

Inwoners van Barendrecht konden tot afgelopen maandag zelf bezwaar aantekenen of gebruik maken van standaardformulieren van gemeente Barendrecht, stichting Wind van Voren (WvV) en politieke partij EVB. Alleen al ,,op papier’’ zijn via WvV en EVB zeker 750 zienswijzen ingediend. Hoeveel mensen er zelf een hebben opgestuurd is nog niet bekend. Het gemeentebestuur van Barendrecht heeft ook een bezwaarschrift opgesteld. Alleen GroenLinks deed niet mee.

WvV overhandigde afgelopen vrijdag in Binnenmaas alvast acht dikke enveloppen met bezwaarschriften aan wethouder Wouter Joosten. Hij heeft begrip voor de ongerustheid aan Barendrechtse kant. ,,Er zijn gerede vermoedens dat Barendrechters hier overlast van krijgen’’, zei de wethouder.

Joosten verwacht dat het zittende provinciebestuur van Zuid-Holland de windfabrieken in zijn gemeente zal doordrukken, ondanks alle protesten. Volgende maand (18 maart) zijn er echter provinciale verkiezingen. Joosten zei ook dat veiligheid van de scheepvaart op de Oude Maas een harde eis is bij verdere beoordeling van de plannen. ,,Als het onveilig is komen ze er absoluut niet’’.

Deskundigen vrezen dat windturbines aan de Oude Maas de scheepvaart ernstig zullen hinderen, omdat zij de radar verstoren. Met levensgevaarlijke situaties als gevolg. Belangenvereniging Schuttevaer (beroepsbinnenvaart) eiste daarom deze week dat de windturbines niet langs de rivier komen. Zij zal in een officieel bezwaar bij Rijkswaterstaat laten weten dat de plannen onacceptabel zijn.

Schuttevaer wijst erop dat op de Oude Maas binnenvaart en zeevaart elkaar kruisen; vaak met gevaarlijke en explosieve lading. Calamiteiten kunnen ook omwonenden in gevaar brengen, aldus de vereniging deze week bij RTV Rijnmond. Storing op de radar bedreigt ook de pleziervaart op de rivier. Binnenschippers hebben al geklaagd over radarstoring op het Hartelkanaal in de Botlek.

Daar staan bij Heenvliet en Geervliet sinds een jaar al acht windturbines. Milieudienst Rijnmond (DCMR) schrijft deze week in haar jaarverslag 2014 dat inwoners van beide plaatsen sindsdien 2.100 klachten hebben ingediend. Vooral over lawaai; ook over zichthinder en slagschaduw.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »