Windmolen

BARENDRECHT – De gemeenteraad gaat samen met het college een reactie indienen bij de gemeente Binnenmaas over de mogelijk te realiseren windmolens langs de Oude Maas. Deze 5 of 6 windmolens zouden in Barendrechts zicht komen te staan, aan de overzijde van de Oude Maas.

Het onderzochte gebied loopt aan de overkant (gemeente Binnenmaas) vanaf de Carnisse Grienden tot ongeveer het Pannenkoekenhuis bij de Oude Maas. Door een reactie in te dienen kunnen de Barendrechtse belangen duidelijk worden gemaakt, zowel door de politiek als inwoners.

Politieke reactie

De gezamenlijke reactie zal worden gegeven op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (PDF). Dit document van de gemeente Binnenmaas bevat de (rand)voorwaarden tot plaatsing van windmolens en is de basis voor het opstellen van een milieueffectrapportage. Uit de resultaten hiervan kan weer worden besloten of de windmolens er wel mogen en/of kunnen komen.

Het amendement van CDA, D66 en EVB voor het geven van een gezamenlijke zienswijze werd breed gesteund. Alleen GroenLinks steunde het amendement niet.

Oproep aan inwoners

CDA, D66, EVB en GL dienden tevens een motie in om het college de opdracht te geven voor inwoners een standaard zienswijze (format) beschikbaar te stellen. Deze worden via de website bekend gemaakt onder de inwoners. Zodoende kunnen zij gemakkelijk een zienswijze indienen tegen het plaatsen van windmolens aan de overzijde van de Oude Maas.

Ook deze motie werd breed gesteund: alleen SGP/CU stemde er niet mee in.

Problemen doorschuiven

De afgelopen tijd is duidelijk geworden dat zowel inwoners als politiek in grote mate geen voorstander zijn van windmolens in Barendrecht. Terwijl wij ons in Barendrecht nu bezig houden met wat de gemeente Binnenmaas doet, is Ridderkerk ondertussen ongerust over plannen in Barendrecht. De mogelijke plaatsing van windmolens bij Bedrijventerrein Oost (bij het NS station) zouden weer een negatief effect kunnen hebben op inwoners aldaar. Het lijkt er hierdoor op dat het windmolenprobleem door meerdere gemeentes lijkt te worden doorgeschoven.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »