Preventieactie woning- en autoinbraak en hennepteelt in Vrijenburg en Vrijheidsakker (Barendrecht)

BARENDRECHT – [Foto’s + Video] Vanavond (Dinsdag 10 juni 2014) houden teams van de gemeentelijke afdelingen Openbare Orde en Toezicht en handhaving in samenwerking met de politie een preventieactie tegen woning- en auto-inbraak en hennepteelt in de wijken Vrijenburg en Vrijheidsakker. Om 19.00 uur gaf burgemeester Jan van Belzen in de Buurtkamer Vrijenburg het startsein voor de flyeractie.

Tussen 19.30 en 21.30 uur trekken de ambtenaren, de wijkagent, een aantal politiecollega’s en leden van het Buurtpreventieteam Vrijenburg en Vrijheidsakker de wijken in. Zij overhandigen flyers met preventietips en informatie over Burgernet aan wijkbewoners. Samen met burgemeester Van Belzen en een aantal raadsleden bellen zij bij bewoners aan. Doel is hen bewust te maken van het verhoogde risico op woning- en auto-inbraak tijdens de zomermaanden, waarin veel mensen op vakantie gaan. De nieuwe  gemeenteraad maakt op deze manier kennis met inwoners en het werken aan de sociale veiligheid.

Tips en adviezen

De burgemeester ging samen met een agent en Barendrechtse BOA op pad. Zij belden bij mensen aan om tips te geven en bewustwording te creëren rond (woning)inbraak en de herkenning van hennepplantages. De vraag ‘hoe veilig is uw woning?’ was vaak het startpunt van een gesprek over de veiligheid van de betreffende woning.

Onder andere de hulp van buren, goede (gecertificeerde) sloten en oplettendheid op verdachte situaties (en het melden daarvan!) waren veelvoorkomende tips. Gaat u op vakantie? Vraag de buren een oogje in het zeil te houden. Voorkom daarbij dat inbrekers ‘markeringen’ aanbrengen op of rond deuren om daar vervolgens aan te kunnen zien dat u langere tijd afwezig bent.

Na afloop van een gesprek kregen de bewoners een informatiepakket overhandigd. Hierin staan alle tips nog eens uitgebreid uitgelegd en wordt er onder andere informatie gegeven over Burgernet. In Barendrecht is momenteel 5,1% van de inwoners aangemeld voor Burgernet, er wordt gestreefd naar een aanmeldingspercentage van 10%.

In totaal zijn zo’n 30 politieagenten, gemeenteraadsleden, buurtpreventievrijwilligers en anderen de straat op gegaan om deze gesprekken met buurtbewoners aan te gaan. In  groepen van twee of drie personen hebben ze zich verspreid door de wijken Vrijenburg en Vrijheidsakker.

Er werd overigens benadrukt dat deze preventieactie werd gehouden in Vrijenburg en de Vrijheidsakker omdat hier recentelijk is gestart met het buurtpreventie project en niet zozeer omdat de criminaliteit in deze buurten hoger zou zijn dan in andere wijken van Barendrecht.

Positieve reacties

De gemeente en politie voerden eerder preventieacties uit in andere wijken, zoals in oktober 2013 in Smitshoek en Riederhoek. Vanwege de positieve reacties van bewoners is besloten de actie in andere wijken te herhalen. De actie wordt nu in Vrijenburg en Vrijheidsakker uitgevoerd, waar het Buurtpreventieteam sinds begin april actief is.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Video: JordiFun, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »