Over de Streep Barendrecht: Klasgenoten leren dat schelden óók veel pijn doet (Focus Beroepsacademie, Barendrecht)

BARENDRECHT – [Uitzending] Gisteravond (Dinsdag 10 juni 2014) werd bij het TV programma ‘Over de streep’ de aflevering uitgezonden waar leerlingen van de Focus Beroepsacademie uit Barendrecht aan meededen. In het programma, waar (verborgen) sterke emoties en gevoelens vaak tot uiting komen, stond het thema dood en ziektes tijdens deze aflevering centraal.

Kanker

Leerlingen merkten dat er op school veel werd gescholden met ziektes en in het bijzonder met kanker. Tijdens de Challenge Day komen zij erachter dat er veel pijn schuil gaat achter dit woord. Het overgrote deel van de leerlingen kent iemand met een levensbedreigende ziekte of heeft te maken gehad met een sterfgeval hierdoor. Ondanks dat er vele tranen vloeiden bij de persoonlijke verhalen zorgde dit tevens voor dat de impact van ziektes als scheldwoorden des te duidelijker werden.

De uitzending

De uitzending kan worden terug gekeken via Uitzending Gemist: Over de streep, Barendrecht

Leerlingen

De verhalen van enkele leerlingen worden verder uitgelicht in het programma. Lees van ieder van deze leerlingen in onderstaande verhalen (kort) hun situatie.

Verena

Verena (14) woont samen met haar vader en moeder in Barendrecht. Haar vader heeft een paar jaar geleden kanker gekregen. Hij had de ziekte overwonnen en was helemaal genezen verklaard, maar toen hij bij zijn vijfjarige controle kwam, was het weer uitgezaaid op verschillende plekjes op zijn longen. Haar vader voelt zich op dit moment goed, maar Verena is ontzettend bang om haar vader te verliezen. De woorden die op school veel worden gebruikt raken Verena behoorlijk: ze krimpt bij dit soort scheldpartijen ineen. Ze hoopt nu dat de leerlingen na het horen van haar verhaal meer op hun woorden gaan letten.

Arjan

Arjan is een jongen met een heel duidelijk doel in het leven; hij wil graag mensenlevens redden. Hij is actief bij de jeugdbrandweer en overweegt een carrière in het leger. Deze missie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Arjan heeft helaas al veel mensen verloren in zijn jonge leven. Zijn opa is zes jaar geleden aan kanker overleden en kort nadat hij overleed, overleed ook zijn andere opa en pleegde zijn tante zelfmoord. Arjan mist alle drie zijn familieleden tot op de dag van vandaag (Woensdag 11 juni 2014) nog steeds ontzettend erg en als er dan op school het woord kanker als scheldwoord wordt gebruikt, wordt hij enorm gekwetst.

Nora

De Marokkaanse Nora (13) staat bekend als een brutale dame waar niet mee valt te spotten. Ze is een vlotte meid met een aardige babbel. Ze heeft haar mondje altijd klaar staan, maar doet zich eigenlijk meer voor dan dat ze daadwerkelijk is. In de klas staat Nora ook een beetje bekend als de herrieschopper, ze heeft vaak conflicten met klasgenoten en leraren. Maar als je Nora echt zou kennen, zou je weten dat ze eigenlijk altijd een masker op heeft, zodat niemand haar kan kwetsen en haar gevoelige kant kan zien. Tijdens KRO’s Over de Streep voelt Nora zich veilig genoeg om haar masker te laten zakken en blijkt ze een lief meisje dat niets liever wil dan andere mensen helpen. Maar wat is dat de reden dat Nora zich zo hard en onbenaderbaar opstelt?

De Focus Beroepsacademie is een vmbo school die bestaat uit het CSG Calvijn en het Dalton Lyceum.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »