Proef met gratis bewaakte fietsenstalling bij de Middenbaan: Eén camera, geen beveiliger

BARENDRECHT – De gemeente wil deze zomer een bewaakte fietsenstalling openen bij de Middenbaan in het centrum van Barendrecht. De proef met een bewaakte fietsenstalling tussen het Achterom en de Mr. Lohmanstraat moet in juli 2024 beginnen en zal 2 jaar duren. Het plan komt voort uit een eerder aangenomen motie in de gemeenteraad om een bewaakte fietsenstalling (proef) te realiseren in het centrum van Barendrecht.

In deze motie was verzocht om een bewaakte fietsenstalling te realiseren, maar hierbij specifiek rekening te houden met: Kosten laag houden, arbeidsparticipatie en laagdrempelig/gratis gebruik.

Camera

De aanleg van de fietsenstalling zal naar verwachting in juni 2024 plaatsvinden, waarna de stalling begin juli 2024 open kan. Het stallen van de fiets zal gratis zijn. De stalling komt op het stuk gras tussen het Achterom en de Mr. Lohmanstraat (naast het tijdelijke parkeerterrein voor aut0’s). Wethouder Vermaat: “Dit terrein zal de komende tijd nog geen definitieve herinrichting krijgen en is daarom ook geschikt voor de periode van de pilot van de fietsenstalling.

Er zal geen bewaking/beveiliger in de vorm van een persoon zijn, maar er wordt gebruik gemaakt van camerabewaking. Bij camerabewaking worden de beelden opgenomen en kunnen ze later worden teruggekeken, bij cameratoezicht -wat hier niet wordt toegepast- kan/wordt er live meegekeken. “Bij diefstal en/of vernieling kan er aangifte gedaan worden bij de politie. De politie kan vervolgens de beelden vorderen“, aldus de wethouder.

Vermaat over de inzet van de camera in plaats van een beveiliger: “We hebben onderzocht of het mogelijk is om de fietsenstalling te bewaken door middel van arbeidsparticipatie. Iemand inzetten met een afstand tot de arbeidsmarkt kan alleen als deze persoon boventallig ingezet wordt. Het inzetten van professionele personele begeleiding kost veel geld en capaciteit. In het kader van het betaalbaar houden van de pilot is deze optie afgevallen en kiezen we voor camerabewaking

Stalling

De stalling zelf zal ‘sober’ worden uitgevoerd: Er worden tegels neergelegd en er komt een zwart stalen hek van 1.8m rond het terrein. In de stalling zelf staan fietsenrekken en op het terrein komen 3 lichtmasten, waarvan er één een camera bevat. Langs de hekken wordt een 1 meter hoge groene haag geplaatst.

Een half jaar na de start gaat de gemeente de proef, onder andere het gebruik en de kosten ervan, evalueren.

Foto: Het betreffende stuk braakliggend terrein aan het Achterom in augustus 2022Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »