Cameratoezicht met beveiligingscamera op paal

BARENDRECHT – De komende maanden worden er op de Middenbaan, het Doormanplein en het Havenhoofd camera’s geplaatst. Uit cijfers van de politie blijkt een toename van jeugd- en verkeersoverlast, geweldsincidenten en vernielingen op deze plekken.

De gemeente Barendrecht heeft daarom, na overleg met de politie en het openbaar ministerie, besloten om op deze locaties camera’s in te gaan zetten. Deze moeten gaan bijdragen aan veiliger locaties voor bezoekers.

Cameratoezicht

Op de Middenbaan komen in totaal vijf camera’s, het Havenhoofd krijgt twee camera’s die 360 graden kunnen draaien en op het Doormanplein komt één camera die 360 graden kan draaien én een speciale inzoomfunctie heeft. Alle camera’s worden zo geplaatst, dat zoveel mogelijk van het gebied in beeld wordt gebracht.

De camerasystemen worden aangesloten op de uitkijkcentrale in Rotterdam. De camera’s nemen alle bewegingen op. De opnames blijven twee weken bewaard. Daarna worden ze vernietigd. Indien nodig, bijvoorbeeld bij een direct incident, kunnen speciale observanten vanuit de uitkijkcentrale rechtstreeks meekijken.

De veiligheid van de inwoners is een belangrijk speerpunt binnen de gemeente. Met het cameratoezicht wordt de pakkans verhoogd en willen we ervoor zorgen dat inwoners en ondernemers zich veilig voelen in hun leef- en werkomgeving”, aldus burgemeester Ronald Schneider.

Waarborgen privacy

Alleen speciale observanten onder regie van de politie hebben het recht om de camerabeelden te bekijken. Er kan niet in woningen of andere privé omgevingen worden gekeken. Dit wordt automatisch door de camera genegeerd. Door speciale software op het systeem draait er altijd een grijs vlak mee als de camera over die plekken beweegt. De gemeente zorgt voor bebording om het cameratoezicht aan te kondigen op de drie locaties.

Opvragen camerabeelden en aangifte

Inwoners of ondernemers kunnen zelf geen camerabeelden opvragen bij de gemeente. De camerabeelden kunnen alleen worden opgevraagd bij de politie, en enkel nadat er een aangifte is gedaan. De politie besluit dan of de beelden opgevraagd moeten worden. Het is daarom van belang dat een aangifte van bijvoorbeeld verkeersoverlast, geweldsincidenten of vernielingen snel wordt gedaan.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »