Geen Picknick in 't Park 2023 in Vredepolder langs Oude Maas, uitstel voor muziek en foodtruck festival

BARENDRECHT – Vorig jaar mocht de organisatie van Picknick in ‘t Park nog één keer het evenement organiseren in Park Buitenoord, daarna wilde de gemeente deze locatie niet meer beschikbaar stellen voor het evenement. Aan een oplossing hiervoor werd al sinds 2018 gewerkt, namelijk het gebruik van de een groot grasveld in de Vredepolder langs de Oude Maas (thv de sauna en trimbaan).

De organisatie heeft vanavond (Woensdag 28 juni 2023) bekendgemaakt dat Picknick in ‘t park dit jaar niet door kan gaan op 8 en 9 september. De organisatie spreekt zelf van uitstel, maar een nieuwe datum is momenteel nog niet bekend. De organisatie zoekt samen met de gemeente nog naar een oplossing.

Evenement in de natuur

Al jaren wil Picknick in ‘t Park naar de Vredepolder omdat hier meer ruimte is en het minder dichtbij bewoond gebied is in vergelijking met Park Buitenoord. Op de nieuwe locatie is meer mogelijk en kunnen er meer bezoekers naar het evenement (4x groter terrein). Ook de logistieke operatie (aan en afvoer van spullen) is voor de organisatie beter te regelen op deze locatie.

De beheerder van het gebied, Natuur-en Recreatieschap IJsselmonde (NRIJ), was echter geen voorstander van het plan om naar de Vredepolder te verhuizen. Dit speelde allemaal rond de laatste gemeenteraadsverkiezingen, waar politieke partij Echt voor Barendrecht zich nadrukkelijk uitsprak (in verkiezingstijd) als voorstander van de nieuwe locatie voor het evenement. Inmiddels levert de partij als winnaar van de verkiezingen 3 van de 4 wethouders en hebben ze een absolute meerderheid in de gemeenteraad. De wethouder(s)/gemeente hebben zich de afgelopen periode dan ook met de kwestie bemoeid. Het plan om de Vredepolder aan te wijzen als pilotlocatie, zodat Picknick in ‘t Park hier kon proefdraaien, kreeg uiteindelijk ook een akkoord van het NRIJ.

Het NRIJ wilde het evenement in eerste instantie niet op deze locatie, omdat het niet tot hun takenpakket behoort. Ze beheren het gebied voor het beschermen van flora en fauna. Het muziek en foodtruck festival zou daar niet bij passen. Toch is er afgelopen jaar, samen met de gemeente, een traject doorlopen waarbij de organisatie van Picknick in ‘t Park met een ecologisch onderzoek heeft aangetoond dat het evenement kan plaatsvinden zonder dat dit ten koste gaat van de flora en fauna.

Aanzienlijke kosten voor nieuwe locatie

Ondanks het akkoord om het evenement te mógen organiseren wordt het evenement nu toch uitgesteld/afgelast: “Na het overleg van afgelopen donderdag bleek dat de gemeente en de organisatie Picknick in ‘t Park er met het NRIJ niet uitkwamen over de financiële en juridische voorwaarden die zij stelden” , aldus de organisatie: “Na de vergunningsaanvraag te hebben ingediend bij het NRIJ ontvingen wij de gebruikers-/ en financiële voorwaarden waar de organisatie zich niet in kan vinden en tijdens het overleg kon men hierin helaas niet tot elkaar komen. In het overleg met de veiligheidsregio bleek dat vanuit het oogpunt van veiligheid er nog veel aanpassingen moesten gebeuren, waarin ook de medewerking van het NRIJ gewenst is en welke aanzienlijke kosten met zich meebrengen.

De organisatie van Picknick in ‘t Park stelt de laatste editie met ‘behoorlijk verlies’ te hebben afgesloten en geen geld te hebben om al deze vereisten te bekostigen. Het risico hiervan op dit veel grotere terrein wordt als te groot ingeschat.

Vervolg

De organisatie zegt momenteel de tijd te willen nemen om samen met de gemeente naar een oplossing te zoeken voor de Vredepolder en het vinden van sponsoren voor volgend jaar: “Ondanks dat wij een private organisatie zijn en de gemeente alle medewerking tot nu toe heeft verleend betreuren wij en ook de gemeente dat het evenement dit jaar niet doorgaat.

Er is op dit moment, zo bleek eerder al rond de organisatie van Lekker & Live, geen enkel terrein in Barendrecht dat geschikt is bevonden voor het organiseren van evenementen van dit type/formaat. Het is momenteel niet duidelijk of, en zo ja wat, de gemeente hieraan wil/gaat veranderen.

Artikelfoto: Het gebied in de Vredepolder in maart 2022Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »