Honderden dode vissen in sloten rond centrum van Barendrecht

BARENDRECHT – Afgelopen dinsdagavond viel er in korte tijd zoveel regen dat diverse straten in en rond het centrum van Barendrecht onder water kwamen te staan. Door de hevige regenval spoelde vuil (zoals bijv. hondenpoep langs een sloot) in de sloten en door het hoge water kon rioolwater omhoog komen en in sloten terecht komen. Het gevolg is zuurstofarm en vervuild water.

Woensdagochtend kreeg de gemeente de eerste melding van dode vissen in een sloot aan de Torenmolen, daarna volgden er nog zo’n 15 meldingen van (massale) vissterfte in sloten. De aantallen varieerden van enkele en ‘tientallen dode vissen’ tot mensen die melding maakten van honderden dode visjes in de sloten. In eerste instantie waren het vooral grote aantallen kleinere dode visjes, maar sinds gistermiddag (Vrijdag 23 juni 2023) wordt ook steeds vaker melding gemaakt van grote dode vissen in de sloten. Zowel het rioolwater/vervuilde slootwater alsook de dode vissen zelf kunnen zorgen voor stankoverlast.

Vissterfte

In een groot aantal sloten is niets te merken van de vissterfte, maar op specifieke plekken is de vissterfte hoog. Locaties waar melding is gemaakt van dode vissen en de stankoverlast: Park Nieuweland, Paddeweg (thv Korenbloem en Pinksterbloem), de Botter, Kempenaar, Bark en Tjalk, Schaatsbaan/Meidoorn, de Torenmolen, Amer (bij het station), Willem-Alexanderplantsoen en de Boezemweg, Binnenlandse Baan thv ‘t Vlak, Binnenlandse Baan/Meije/Dintel/Donge.

Opruimen

Het lijkt erop dat er sinds de eerste meldingen al regelmatig dode vissen zijn weggehaald, maar de betreffende sloten zijn soms in beheer van de gemeente Barendrecht en andere weer van het Waterschap Hollandse Delta. Het waterschap heeft wel maatregelen aangekondigd in Rotterdam Zuid, waar soortgelijke problemen zijn, maar over de situatie in Barendrecht heeft het waterschap geen update gedeeld op haar website.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »