Kermis gesloten om 'gespannen sfeer' na vechtpartij, college kijkt naar voorwaarden voor toekomstige kermis

BARENDRECHT – Gisteravond (Donderdag 27 april 2023) is de politie ingezet in het centrum van Barendrecht vanwege een vechtpartij bij de kermis. Uit navraag bij de politie bleek dat er melding was gemaakt van vechtpartijen op de kermis. Omwonenden/kermisbezoekers lieten weten veel politie op de kermis te zien.

De gemeente stelt vandaag, na overleg met de politie en kermisexploitant, dat het ging om een (melding van een) vechtpartij bij ‘t Vlak, naast het kermisterrein. Er was toen bij de politie al een beeld van een ‘onrustige avond’ in het centrum van Barendrecht.

Gespannen sfeer

Het college van B&W in een reactie op het incident van gisteravond: “Het college van B&W Barendrecht betreurt uiteraard wat er gebeurd is op ’t Vlak gisteravond (Donderdag 27 april 2023) en eerder vorige week op de kermis (verwijzend naar een mishandeling en beroving van jongen, red). De kermisexploitant heeft op eigen initiatief besloten de kermis eerder te sluiten wegens een gespannen sfeer. De melding waar de politie op afkwam rond 21.30 uur, ging echter niet om gebeurtenissen op de kermis, maar om een vechtpartij waarbij zo’n 20 mensen waren betrokken bij ‘t Vlak. Bij aankomst van de politie was een groot deel van de groep al vertrokken. Twee personen zijn voor hun verwondingen vervoerd naar het ziekenhuis. Er zijn geen aanhoudingen verricht en er is geen sprake geweest van inzet van de ME.

De Mobiele Eenheid (ME) was wel opgeroepen en paraat, maar is niet ingezet om het terrein leeg te vegen, de kermis werd toen namelijk al gesloten en attracties afgebouwd. De ME kan politieagenten ondersteunen bij incidenten waarbij de openbare orde in het geding is (bijv bij geweld door grotere groepen personen).

Naar aanleiding van reacties op de berichtgeving van gisteravond ontstaat een beeld waarbij de groep (jongeren) al eerder op de dag voor onrust zorgde. Op het Doormanplein, de kermis en uiteindelijk iets verderop op ‘t Vlak. De gemeente had na de beroving/mishandeling van een week eerder ook een ‘mobiele camera unit’ (MCU) neergezet; Deze hing hoog in een paal voor het gemeentehuis buiten het kermisterrein.

Toekomst kermis

Over de toekomst van de kermis zegt het college: “Het college ziet de kermis graag in Barendrecht. De kermis moet een leuke en veilige plek zijn om te bezoeken voor alle Barendrechters. Mede naar aanleiding van de incidenten die dit jaar hebben plaatsgevonden, zullen we gaan kijken naar de organisatie en de voorwaarden die wij daaraan stellen. Daarom zal de gemeente samen met de politie en de kermisexploitant de gebeurtenissen grondig evalueren alvorens een besluit wordt genomen over volgend jaar.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »