Nieuwe camera's langs Kilweg scannen kentekenplaten van in- en uitgaand verkeer

BARENDRECHT – Langs de Kilweg zijn in november een aantal camera’s langs de weg geplaatst. Het gaat om zogeheten ANPR-camera’s. Deze afkorting staat voor Automatic Number Plate Recognition (Automatische Nummerplaat Herkenning). De camera’s worden aangesloten op het landelijk ANPR-netwerk en alleen door de politie gebruikt.

Hierdoor kunnen kentekens eenvoudig worden uitgelezen in verschillende situaties. Met de cameragegevens kan de politie achteraf vaststellen of een voertuig op een bepaald moment op een bepaalde locatie aanwezig was. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld autodieven, inbrekers en (voortvluchtige) criminelen opsporen, zowel op heterdaad als achteraf.

Gegevens

Kentekengegevens die worden geregistreerd door ANPR-camera’s mogen 28 dagen worden bewaard. In het belang van een opsporingsonderzoek kan de politie ze onder strikte voorwaarden opvragen. Dit heeft al verschillende keren bijgedragen aan het opsporen van verdachten.

Omdat de ANPR-camera’s alle kentekens van passerende auto’s vastleggen, gelden strikte voorwaarden aan het bewaren van de gegevens, maar ook aan de mensen die ze mogen raadplegen. Zo worden de foto’s en kentekens versleuteld bewaard, waardoor ze niet herkenbaar zijn als ze in de handen van onbevoegden zouden vallen. Het Openbaar Ministerie moet voor elke bevraging toestemming geven. Bestuurders die op de opgevraagde foto te zien zijn, worden onherkenbaar gemaakt.

Opsporing

De gemeente Barendrecht hecht veel waarde aan het zijn en blijven van een veilige gemeente. Binnenkort komen er daarom ook bij de IJsselmondse Knoop ANPR-camera’s. Deze worden geplaatst aan de Dierensteinweg en de Verbindingsweg. Net als de Kilweg geschikte locaties, omdat er dagelijks veel verkeer voorbij komt. Over de IJsselmondse Knoop rijdt veel vrachtverkeer.

De locatie van het bedrijventerrein aan de rand van de A15 en A16 is natuurlijk handig voor ondernemers, maar helaas ook voor criminelen. Zij zijn zo weg met gestolen spullen. ANPR-camera’s kunnen daarom een nuttig middel zijn bij opsporing. Net als bij de Kilweg, waar het kan worden ingezet bij bijvoorbeeld (woning)inbraken en autodiefstallen in de wijk.

Burgemeester Govert Veldhuijzen is blij met de plaatsing van de camera’s: “Via camerabeelden en intelligente software kan de politie op deze manier criminaliteit opsporen. Samen voor een veilig Barendrecht!

Meer camera’s

Naast ANPR-camera’s plaatst de gemeente in een later stadium ook flexibele camera’s op specifieke plekken in de gemeente (eerder gedeelde plattegronden lieten zien dat alle camera’s op de grens van Barendrecht met Rotterdam zouden worden geplaatst). Het gaat hier om toezichtcamera’s in de openbare ruimte. Overlast terugdringen en toezicht vergroten staat hierbij centraal. In het verlengde hiervan worden 10 camera’s bij het NS-station de komende tijd vervangen door nieuwe exemplaren.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »