Windmolens schieten als paddenstoelen uit de grond langs de Oude Maas

BARENDRECHT – De vijf windturbines langs de Oude Maas, aan de ‘overkant’ voor inwoners van Barendrecht, gaan binnenkort mogelijk toch (proef)draaien. De windmolens hadden vanaf april 2022 moeten proefdraaien, maar een hack van het Duitse bedrijf Nordex voorkwam dit. Meer dan 1.000 windmolens die door het bedrijf werden aangestuurd kwamen stil te staan.

De windmolens worden aangestuurd via servers/satellieten van het bedrijf Nordex. Dit bedrijf werd vlak na de Russische inval in Oekraïne gehackt, vermoedelijk door Russische cybercriminelen die het bedrijf onder druk hebben gezet om geld te betalen voor het weer vrijgeven van hun systemen (het gebruikte type gijzelsoftware is in het verleden vaker door deze zelfde groep cybercriminelen ingezet bij digitale afpersing van bedrijven).

Windmolens

Navraag bij Windpark Oude Maas initiatiefnemer ‘Renewable Factory’ leert dat de molens nog steeds niet (proef)draaien vanwege deze hack: “We zijn erg druk om het proces rondom de ICT en het vervolgproces van het windpark te managen. Het duurt langer dan verwacht om alle vertragingen bij de projecten, die door de hack zijn veroorzaakt, waarvan windpark Oude Maas er één is, binnen Nordex opgelost te krijgen.

Wel lijkt er op korte termijn een oplossing aan te komen, hierdoor zouden ze windturbines mogelijk al binnen 10 dagen kunnen beginnen met het proefdraaien: “Het ICT probleem is verholpen en we kunnen nu met de laatste voorbereidingsfase beginnen alvorens de windturbines in proefbedrijf kunnen. Normaal gesproken kunnen de eerste windturbines dan binnen 10 dagen hun eerste uren proefdraaien. Maar we houden nog een slag om de arm, omdat de laatste voorbereidingsfase nog loopt en waar eventueel nog problemen naar voren kunnen komen.

 Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »