Geslaagde inzamelingsactie bij Immanuëlkerk voor vluchtelingen uit Oekraïne

BARENDRECHT – [Foto’s] De Immanuëlkerk aan de Klarinetweg in Barendrecht startte op zondag 27 februari een spontane inzamelingsactie om Poolse gemeenten te ondersteunen bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. “De inzameling van kleding, noodpakketten en (baby) toiletartikelen overtrof alle verwachtingen“, aldus de organisatie van de inzameling.

Op de eerste avond van de inzameling stond de Klarinetweg vol met auto’s van mensen die spullen kwamen brengen. Mensen hadden vaak spullen over om te doneren, maar er waren ook mensen die voedsel (in grote hoeveelheid) bij de groothandel hadden ingekocht en deze kwamen doneren. “De muren van de kerk vielen weg“, oftewel: Niet alleen bezoekers van de kerk, maar iedereen die wilde helpen, kwam spullen brengen.

Inzameling

Van alle kanten uit Barendrecht en omgeving bracht men kleding, voedsel en babypakketten, net zolang totdat de Immanuëlkerk letterlijk uitpuilde van de goederen. Bedrijven leverden onder andere tasjes, dozen en babydoekjes. Heel veel vrijwilligers uit de kerk en uit de buurt boden spontaan hun hulp aan: busjes, vrachtwagens, chauffeurs en opslagruimte. En die hulp was hard nodig: In saamhorigheid werden de schouders eronder gezet.

De Dorpskerk van Heerjansdam en Maranathakerk Rotterdam zamelden in samenwerking met de Immanuëlkerk ook in op hun eigen locatie. Donderdagavond vertrok een Oekraïense oplegger met chauffeur, gesponsord door een transportbedrijf uit Veen. De goederen werden geladen bovenop een gesponsorde lading van duizenden potten rode kool. Vrijdagochtend vertrokken diverse gemeenteleden met drie volle transportbussen, waarvan één geladen in Heerjansdam. Vanuit de Maranathakerk Rotterdam vertrokken ook drie transportbussen. Maandag vertrok de laatste transportbus uit Heerjansdam: “Heerjansdam is echt groot geweest als klein dorp. Daar zijn totaal zeven bussen en een kleine vrachtwagen weggegaan.

Het totale transport van de inzamelactie was dus 2 opleggers, één kleine vrachtwagen en 12 busjes. Alle chauffeurs zijn inmiddels weer veilig thuis.

Transport naar Polen en Oekraïne

De goederen zijn in het afgelopen weekend gebracht naar locaties in Polen: Szczecin, Iława, Piotrków Trybunalski, Werbkowice, Hrubieszów. Vanuit kerken daar is het meeste vervoerd naar Oekraïne, waar deze kerken contacten hebben. Ook bij enkele locaties voor eerste opvang van vluchtelingen aan de Pools-Oekraïense grens zijn goederen bezorgd. Er zijn goede contacten in Polen vanwege de schoendoosactie die elk jaar voor deze gemeenten wordt georganiseerd. Paul en Lydia Verkade hebben tijdens hun verblijf eind februari bij deze contacten verkend wat er nodig was en zo ontstond de inzameling.

De vrachtwagens en bussen hebben verre reizen gemaakt, variërend van 900 tot 1.600 kilometer: “Al die reizen zijn voorspoedig verlopen. De goederen zijn goed terecht gekomen. Op de opvanglocaties was men heel blij met wat werd gebracht. En het grootste deel is inmiddels in Oekraïne aangekomen, waar de mensen bijzonder dankbaar zijn voor alle ondersteuning in de pikzwarte situatie waarin zij nu leven.

Verdere steun

De organisatie van de inzameling over het vervolg:

Op dit moment is er in Polen voldoende kleding voor de vluchtelingen. De inzameling is ook even gestopt. Financiële bijdragen blijven wel dringend nodig. Momenteel is er vooral behoefte aan specifieke hulpgoederen, die met uw gift gekocht kunnen worden. Dat kan gebeuren in Polen, waar het prijspeil lager ligt dan in ons land. U kunt uw gift overmaken op bankrekening NL56INGB0003686855, ten name van Diaconie Hervormde Gemeente B.A. te Barendrecht, onder vermelding van ‘Oekraïne’.

Ten slotte spreken de organisatoren van de inzamelingsactie graag hun grote dank uit aan iedereen die heeft meegeholpen en bijgedragen aan deze actie onder coördinatie van de Polencommissie. En vooral dank aan onze goede God die hiervoor de inspiratie en de kracht heeft gegeven. Een donateur belde speciaal om het volgende te zeggen: “Met het geven van de kleding en deze actie voor Oekraïne werken we allemaal in dienst van God om Zijn evenbeeld te laten zien voor Oekraïne. Hij gebruikt ons zoals in Mattheüs 25 staat. Het is allemaal genade dat we dit kunnen doen door de kracht die Jezus ons geeft”.

Foto’s via: Organisatie & BarendrechtNU; De meeste foto’s van BarendrechtNU zijn van afgelopen vrijdag, toen werd de tweede grote vrachtwagen gevuld met spullen. Ongeveer 3x zoveel spullen waren eerder die week al in andere vrachtwagens en busjes geladen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: BarendrechtNU, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »