Gemeente werft BOA ‘reservisten’ onder eigen medewerkers: "Hoge werkdruk Boa’s verlichten"

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht gaat in de eigen organisatie vijf ambtenaren werven voor een verkort opleidingsprogramma tot buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Hiervoor trekt ze een kwartaal uit. Deze groep ‘reservisten’ kan bij piekmomenten in de handhaving flexibel en slim worden ingezet. Barendrecht hoopt hiermee de werkdruk van de vaste boa’s te verlichten.

De gemeente haakt met deze actie aan bij het initiatief van de gemeente Rotterdam. De reservisten van Barendrecht en Rotterdam volgen hetzelfde opleidingsprogramma van negen dagen. Die stoomt hen klaar voor handhavingstaken die ze vanaf het tweede kwartaal van 2022 kunnen uitvoeren.

Achtergrond

De gemeente Barendrecht zoekt onder de eigen ambtenaren van de BAR-organisatie (waartoe ook medewerkers van de gemeenten Albrandswaard en Ridderkerk behoren) vijf mensen die het werk van boa fysiek aankunnen en (bij voorkeur) al ervaring in de handhaving hebben.

Wethouder Cees Schaap: “Met zo’n achtergrond is de verkorte opleiding voldoende om vanaf het tweede kwartaal van dit jaar inzetbaar te zijn. De vijf reservisten blijven uiteraard in dienst van de gemeente en doen in principe hun ‘gewone’ werk. Daarnaast vormen ze een flexibele schil van handhavers die kunnen bijspringen als dat nodig is. Bijvoorbeeld tijdens koopavonden, bijzondere acties en evenementen.

Werving en behoud

De werkdruk van de vaste boa’s is erg hoog, stelt de gemeente. Wethouder Cees Schaap: “We hebben meer boa’s nodig die we flexibel en slim kunnen inzetten. De werving en het behoud van boa’s is niet eenvoudig. Voldoende inzet van boa’s bij piekbelastingen is een lastige opgave. Reservisten uit onze eigen organisatie kunnen hier een actieve en directe bijdrage aan leveren.

Foto: Gemeente BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »