Politieauto's in Zuidpolder, Barendrecht

BARENDRECHT – Morgenmiddag (Maandag 20 december 2021) zal een pro-forma zitting plaatsvinden in een zaak tegen een 21-jarige man uit Barendrecht. Hij wordt verdacht van een reeks strafbare feiten, waaronder een ontvoering van afgelopen zomer, toen de politie melding maakte van een beroving, mishandeling en ontvoering aan de 3e Barendrechtseweg.

Ook wordt de Barendrechter betrokkenheid bij een poging tot moord ten laste gelegd, afgelopen februari in Zwijndrecht. Een vooralsnog onbekend gebleven persoon heeft toen “van zeer korte afstand kogels afgevuurd op een slachtoffer“. De Barendrechter wordt verdacht van ‘behulpzaamheid’: Het vervoeren van de onbekend gebleven schutter van/naar naar het misdrijf.

Aanhoudingen

De politie hield de (toen) 20-jarige man uit Barendrecht in september aan. Hij wordt verdacht van: afpersing, diefstal, vuurwapenbezit en drugsbezit. Bij zijn aanhouding in september werd 8,6 gram cocaïne aangetroffen.

Een 19-jarige Rotterdammer werd ook eerder aangehouden en moet eveneens voor de rechter komen. Hem wordt ook de afpersing, diefstal en vuurwapenbezit ten laste gelegd. Daarnaast verdenkt het OM hem van ‘mishandeling van een ambtenaar’ in Zwijndrecht.

Deze mishandeling vond plaats op dezelfde dag dat er een Audi A3 Limousine na een politieachtervolging crashte op een rotonde in Zwijndrecht, hetzelfde type auto dat werd gestolen bij de beroving in Barendrecht. De politie kon/wilde toentertijd nog niet bevestigen dat het de gestolen auto uit Barendrecht betrof. Een 19-jarige Rotterdammer werd, dankzij hulp van omstanders, aangehouden na deze crash.

Afpersing

De man uit Barendrecht wordt ‘afpersing in vereniging’ ten laste gelegd. De Officier van Justitie (OvJ) verdenkt hem ervan op 5 juni een gewelddadige beroving te hebben gepleegd op een man in zijn auto aan de Ziedewijdsekade in Barendrecht. Het slachtoffer werd gedwongen om o.a. zijn telefoon, (auto)sleutel, rugzak, jassen, kentekenbewijs en portemonnee/bankpas af te geven. Met de bankpas werd later €3.000 opgenomen bij een pinautomaat in Barendrecht (voormalige ING op de Middenbaan) en Rotterdam (Putsebocht).

Het voertuig van het slachtoffer werd hiervoor klem gezet door de dader(s) en hij werd uit de auto getrokken en op de grond gegooid. Hier is hij volgens de aanklacht tegen het hoofd geschopt en geslagen. Daarna is het slachtoffer op de achterbank van zijn eigen auto gegooid.

Op de achterbank heeft het slachtoffer meermaals een vuurwapen tegen zijn hoofd gezet gekregen. De dader(s) hebben volgens de OvJ vervolgens tape op de ogen, mond, armen, handen en benen van het slachtoffer gedaan. Daarna zijn ze in de auto van het slachtoffer, met het slachtoffer nog achterin, gaan rondrijden. De dader(s) hebben meermaals een wapen doorgeladen tijdens deze ‘langdurige periode’ van rondrijden met de auto.

Bedreigingen

De beroving gebeurde onder bedreiging van fysiek geweld en een vuurwapen, maar ook verbaal werd het slachtoffer ernstig bedreigd: “We snijden jouw oren en jouw neus eraf” kreeg hij te horen, en “wij gaan jouw vrouw iets aandoen“. Ook werd er volgens de aanklacht gedreigd om de man te ontvoeren voor losgeld: “We gaan jou overdragen aan een ander die geld van jou moet krijgen, anders gaan jouw vingers eraf

Rechter

Tijdens een pro-forma zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Het OM is nog bezig met het onderzoek en kan verzoeken de verdachte(n) langer vast te houden, totdat de inhoudelijke behandeling van hun zaak kan beginnen. De zaken worden behandeld door de meervoudige strafkamer van de Rechtbank in Rotterdam. Bij een meervoudige strafkamer kijken 3 rechters naar de zaak en is de strafeis minimaal 1 jaar gevangenisstraf.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »