Scooter slaat over de kop door losliggende tegels op fietspad Buitenlandse Baan

BARENDRECHT – De gemeente gaat diverse fietspaden met prioriteit opnieuw bestraten. Dat meldt wethouder Schaap in een brief over een scooterongeval op de Buitenlandse Baan ruim 2 weken geleden.

Een scooter met 2 personen erop sloeg toen over de kop door losliggende tegels. Dit gebeurde op maandagmiddag 30 augustus op het fietspad voor De Baerne. Schaap: “Allereerst betreur ik ten zeerste dat dit ongeval heeft plaatsgevonden (..). Daags na het ongeval heb ik dan ook direct contact opgenomen met de slachtoffers, mijn medeleven getoond en de hoop uitgesproken op een spoedig herstel zonder blijvend letsel.

Inspectie

Wethouder Schaap heeft de ambtelijke organisatie laten uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Uit dit onderzoek bleek dat de weg op 17 mei 2021 nog is geïnspecteerd. Hieruit bleek dat: “bij de inspectie geen sporen of verzakkingen in het fietspad zijn waargenomen en dat er geen grote voegen tussen de tegels zaten.

Wel werden er oneffenheden geconstateerd. Maar niet voldoende om de waarschuwingsscherm te overschrijven, zo stelt de wethouder: “Vanuit de inspectie en wegbeheersystematiek was onderhoud aan het fietspad op korte termijn niet noodzakelijk en stond het fietspad dan ook niet op de planning om te worden herstraat.

Oorzaak

Hoe het dan kon gebeuren? Navraag door de gemeente bij experts gaf een mogelijke verklaring: Afwisselende periodes van veel regen en droogte. Mieren kunnen in droge grond een gangenstelsel bouwen waardoor zand verplaatst. Als het daarna hard gaat regenen kan er nog meer zand wegspoelen, waardoor de tegel kan gaan ‘wippen’.

Wethouder Schaap: “Alles overziende kom ik tot de conclusie dat het scooterongeval op het fietspad Buitenlandse Baan het gevolg was van een ongelukkige samenloop van niet voorziene omstandigheden.

Hogere prioriteit

Ondanks de eerdere inspecties bleek er op dit fietspad op nog meer plekken sprake van boomwortels die tegels opwippen. Schaap: “Daarom is direct opdracht gegeven om het fietspad –en het naastgelegen voetpad– helemaal te herstraten.” De werkzaamheden daarvoor zijn deze week begonnen.

Ook is er direct gekeken naar andere inspectierapporten van andere fietspaden. Na analyse blijken o.a. ook de fietspaden van de 2e Barendrechtseweg, Petrus Camperstraat en aan de Stellingmolen problematisch te zijn. Onderhoud voor deze fietspaden stond al in de planning, maar hebben een hogere prioriteit gekregen, zo stelt de wethouder: “Dit houdt in dat onze aannemer op korte termijn onderhoud aan deze fietspaden gaat uitvoeren

Zie ook het eerdere artikel: Scooter slaat over de kop door losliggende tegels op fietspad Buitenlandse BaanBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »