Witte Anjerperkje onthuld op het gemeentehuisplein: Eren en waarderen van veteranen

BARENDRECHT – [Foto’s] Op zaterdagmorgen 12 juni openden veteraan en oud-wethouder Klaas Orsel samen met leerlingen van basisschool De Ark op het Binnenhof een Witte Anjerperkje. Ze deden dat door een bord te onthullen dat voor het perkje staat. De Witte Anjer is in 2005 geïntroduceerd als uiting van de waardering voor Nederlandse veteranen en bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag.

Burgemeester Jan van Belzen benadrukt de waarde van vrijheid: “Onze vrijheid is waardevol maar ook kwetsbaar. Het is belangrijk dat we de verhalen van de veteranen blijven doorgeven aan de jongere generaties. Zodat we nooit vergeten hoe hard gestreden is voor de vrijheid die ons nu zo dierbaar is”.

Perkje

Door de opening van het perkje gaat de aandacht op deze speciale dag uit naar de meer dan 100 Barendrechtse veteranen die door de jaren heen ieder voor zich hun bijdrage hebben geleverd aan vrede en veiligheid, waar ook ter wereld. Zij werden zaterdag vertegenwoordigd door één van hen, Matthijs Valentien.

Ook aanwezig waren de voorzitter van de Stichting Barendrecht Viert Vrijheid en veteraan, Alfred Kool, wethouder Cees Schaap, kinderburgemeester Iglaas Adnaan en Jan Verwoerd van de Stichting Veteranen Comité Barendrecht. Ook was er een delegatie van het Dalton Lyceum uit Barendrecht. Vanuit het Nationaal Comité Veteranendag was Maja Steenwijk, ambassadeur Witte Anjer Perkjes, speciaal naar Barendrecht gekomen.

Veteranendag

Het Nationaal Comité Veteranendag roept Nederlandse gemeenten op om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjerperkje. Het Barendrechtse College van B&W heeft met overtuiging besloten gehoor te geven aan deze oproep.

Zaterdag 12 juni zou in Barendrecht de jaarlijkse gemeentelijke Veteranendag worden georganiseerd. Traditioneel vindt dit plaats twee weken voor de landelijke Veteranendag, op 26 juni. Wegens de beperkende coronamaatregelen is besloten dit jaar Veteranendag in Barendrecht niet groots te vieren.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »