400.000 xtc-pillen en drugsproductie in bedrijfspand in Barendrecht, meerdere aanhoudingen

BARENDRECHT – Bijna 400.000 xtc-pillen werden aangetroffen toen vorig jaar een loods op bedrijventerrein Bijdorp in Barendrecht werd doorzocht. Dat gebeurde in een onderzoek naar internationale drugshandel via het darkweb.

Een 34-jarige Rotterdammer was volgens het Openbaar Ministerie de producent en leverancier van de pillen. Hij hoorde vandaag (Dinsdag 25 mei 2021) 9 jaar cel tegen zich eisen. Tegen drie andere verdachten is 6 jaar en 4 jaar (2x) cel geëist.

Drugsonderzoek darkweb

Het onderzoek begon bij twee mannen uit Pijnacker en Voorburg, die op het darkweb drugs aanboden en de pakketjes vervolgens in Duitsland op de post deden. Een van hen werd in Duitsland veroordeeld tot 6 jaar cel, de ander in Nederland tot 5 jaar cel.

In het onderzoek bleek dat er geregeld contact was met een man uit Rotterdam. Het vermoeden ontstond dat die de drugs leverde. Op 22 april vorig jaar werd de nu 34-jarige man opgepakt en werden doorzoekingen gedaan.

Ook spullen bij zus en oma

Bij de man thuis werd ruim 20.000 euro aangetroffen. Gelet op het feit dat hij al vijf jaar geen bekende legale inkomsten meer had, moet dit volgens het OM uit misdrijf afkomstig zijn. Er werden meerdere goederen aangetroffen die bestemd waren voor de productie van drugs, ondergebracht bij zijn zus thuis. En bij zijn oma trof de politie ook spullen voor drugslabs aan, zoals chemicaliën, ketels en gasmakers.

Omdat verdachte een tijdlang is geobserveerd, was bekend dat hij geregeld naar een loods in Barendrecht reed. Hier werd duidelijk dat er nog recent op grote schaal drugs waren geproduceerd. Sterker, een lading van bijna 400.000 pillen lag er nog opgeslagen.

Belangrijke kennis

Uit het dossier blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat de verdachte het hele proces van grondstof tot eindproduct beheerste. “Hij heeft duidelijk belangrijke kennis en ervaring,” zei de officier van justitie. “Dat wordt bevestigd door de forse voorraad aan specialistische goederen bij oma, de unieke productiebeschrijvingen en zijn betrokkenheid bij het ontwerpen van de ketels.

Verdachte was ook niet te beroerd om het eindproduct te verkopen. Hij kwam immers in beeld via een exporteur en vertelt zelf ook nog (in een tap) dat hij vlak voor zijn aanhouding nog 70.000 pillen had weggebracht. “Ironisch is dat de kosten voor het opruimen van de drugs en het afval voor de Nederlandse overheid zijn,” hield de officier van justitie de rechtbank voor, “terwijl verdachte de afgelopen vijf jaar zelf nul belasting heeft afgedragen.

Nog drie verdachten

Het OM eiste dinsdag tegen de 34-jarige Rotterdammer 9 jaar cel. Volgens het OM heeft hij ook een mededader gehad bij de productie. Een 66-jarige Rotterdammer stond daarvoor terecht en hoorde 6 jaar cel eisen.

Een vader en zoon (60 en 31) uit Spijkenisse stonden ook voor de rechter. Zijn hadden de loods in Barendrecht ter beschikking gesteld. “We zien ook hier weer dat legitieme ondernemers gemakkelijk over de streep worden getrokken,” concludeerde de officier van justitie. Tegen hen eiste het OM 4 jaar cel.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »