Sloop- en nieuwbouwwerkzaamheden bij Borgstede aan de Marjoleinlaan

BARENDRECHT – [Foto’s] Het huidige Borgstede zal in de komende 3 jaar gefaseerd worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De huidige drie woonlagen zullen plaatsmaken voor een gebouw met 5 woonlagen. In totaal worden er 99 appartementen gerealiseerd voor mensen met een intensieve zorgvraag.

De eerste fase betreft een interne verbouwing en sloop van de Noordvleugel. De werkzaamheden hiervoor zijn inmiddels ook goed zichtbaar aan de buitenzijde van het gebouw. De bouwplaats wordt in gereedheid gebracht om de eerste vleugel te slopen en daarna opnieuw op te bouwen. De sloop zal plaatsvinden in april, de bewoners zijn al intern verhuisd. Naar verwachting start de nieuwbouw van de Noordvleugel op 9 juli 2021.

Interne verbouwing

Naast één van de vleugels is inmiddels een tijdelijke lift geïnstalleerd, voor wanneer de bestaande lift niet meer beschikbaar is. Op het terrein rond Borgstede staan ook al de eerste bouwmaterialen en machines klaar.

Laurens en Woonzorg Nederland vinden het belangrijk dat de bewoners tijdens de werkzaamheden in Borgstede kunnen blijven. De sloop van het oude Borgstede en de nieuwbouw van het nieuwe Borgstede op dezelfde plek gebeuren daarom in verschillende fasen. Locatiemanager Bea Koop-Vellekoop: “Aannemer Dura Vermeer voert dit kwartaal de interne verbouwing uit. Algemene ruimten uit de Noordvleugel, zoals de entree en het restaurant, gaan naar een tijdelijke plek in de Zuid-Oostvleugel. Na de interne verbouwing start de sloop van de Noordvleugel.

Beleefkamers

Bea Koop-Vellekoop: “Het nieuwe Borgstede is een fijne plek om te wonen en te werken. Bewoners krijgen een royaal appartement en maken deel uit van een gezellige buurt. Met elkaar denken we nog na over de invulling van extra voorzieningen voor de bewoners, zoals bijvoorbeeld een klein theater, een bruin café of een bibliotheek.” Laurens noemt deze kamers ook wel ‘beleefkamers’. De beleefkamer op de begane grond wordt ingericht als beweegkamer, met directe toegang tot de beweegtuin.

De appartementen worden circa 43 en 47 vierkante meter groot. Ze hebben een eigen keuken/pantry en een ruime badkamer met toilet. De appartementen zijn in principe eenpersoonsappartementen, maar zijn wel groot genoeg om met twee personen te wonen.

Overlast beperken

Helaas kan het niet anders dan dat de werkzaamheden overlast met zich meebrengen, zoals geluidsoverlast en stof. De werkzaamheden zullen op sommige momenten het aanpassingsvermogen van de mensen in Borgstede op de proef stellen. Daar hebben we natuurlijk aandacht voor”, zegt Bea Koop-Vellekoop. “In samenspraak met de aannemer beperken we de overlast zoveel mogelijk. Hierover hebben we, in overleg met de Cliëntenraad, afspraken gemaakt met alle partijen. Vanzelfsprekend houden we ons ook tijdens de verbouwing aan de corona maatregelen. En we houden alle betrokkenen zo goed mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »