Politieauto in Carnisselande

BARENDRECHT – Een 25-jarige man uit Ridderkerk is afgelopen maandag veroordeeld voor betrokkenheid bij een explosie in Barendrecht. In de nacht van 5 op 6 januari 2024 vond om 1 uur ‘s nachts een explosie plaats in een auto aan de Vrijenburglaan. Een maand later deed de politie een getuigenoproep over het incident.

In ieder geval één betrokkene van de explosie moest zich recent voor de meervoudige kamer van de Rechtbank in Rotterdam verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij de explosie. De man heeft de het illegale stuk vuurwerk (een cobra die aan enkele flessen met brandstof was bevestigd) niet zelf aangestoken, maar was samen met een ander. De nu veroordeelde man filmde de explosie terwijl hij achter een muurtje om de hoek stond.

Explosief door autoruit

Het explosief werd door een ruit van een auto aan de Vrijenburglaan gegooid. Het explosief ging af terwijl het in een kinderzitje op de achterbank van de auto lag. Door de knal werd de eigenaar van de auto wakker en ging naar buiten. Er kwam nog rook uit het voertuig en de auto was beschadigd. Er werd een zwaarder explosief aangetroffen dat niet is afgegaan.

De man die de explosie filmde is deze week door de rechter veroordeeld tot 9 maanden celstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij een schadevergoeding van zo’n €540 aan de eigenaar van de vernielde auto betalen. De man zat op het moment van de verdenking al vast in het Detentiecentrum Rotterdam.

De man zelf vond dat hij niet medeplichtig was, omdat hij alleen filmde en niet betrokken was bij de explosie. De rechter stelt echter dat de man wist dat hij met iemand samen was die meerdere explosieven bij zich had in zijn auto en die ging afsteken middenin een woonwijk in Barendrecht. Na de explosie is de nu veroordeelde man ook weer mee weg gereden met de man die het explosief had aangestoken. De rechter spreekt van een ‘bewuste samenwerking’.

* Of de man die het explosief heeft afgestoken zelf nog voor de rechter moet komen (of dat al is geweest) is momenteel nog niet bekend. Eventuele updates volgen later.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »