FOTO'S: Sfeerverslag Koningsdag 2018 activiteiten en kermis in het centrum van Barendrecht

BARENDRECHT – Door de landelijke ‘tijdelijke wet maatregelen COVID-19’ geldt op dit moment al een verbod op het organiseren van evenementen. Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft daarnaast deze maand besloten om alle evenementen die vóór 1 juli 2021 plaatsvinden, te ontmoedigen.

Dit betekent dat organisatoren van B- en C-evenementen gewezen worden op risico’s die zij lopen wanneer zij toch al vroegtijdig evenementen organiseren. Voor Barendrecht betekent dat op korte termijn onder andere dat er geen activiteiten rondom Koningsdag worden georganiseerd en dat er geen kermis komt. Ook de aubade gaat niet door.

Evenementen

Burgemeester Van Belzen: “Dat is echt spijtig. Ik hecht aan de sfeer en tradities die hangen om deze evenementen. Ik vind het erg jammer dat we dat ook in 2021 zullen missen. We hebben contact gehad met de organisatoren, en ook zij begrijpen dat het op dit moment helaas niet anders is.”

4 mei herdenking

De Barendrechtse organisatie van 4 mei wil de herdenking dit jaar op vergelijkbare wijze uitvoeren als in 2020: een sobere kranslegging door de burgemeester, de voorzitter van het 4 mei comité en mogelijk de kinderburgemeester, zonder de aanwezigheid van publiek. De initiatiefnemers van de viering van 75 jaar vrijheid in 2020 inventariseren welke activiteiten nog in 2021 kunnen worden uitgevoerd. Plannen in het kader van 75 jaar vrijheid die dit jaar niet kunnen worden uitgevoerd, worden niet meer doorgeschoven naar 2022. Momenteel wordt geïnventariseerd bij de initiatiefnemers welke activiteiten nog uitgevoerd kunnen worden in 2021.

De landelijke organisatie van de Roparun heeft aangegeven dat zij uitwijken naar het najaar en dat het evenement dan alleen in Zuid-Nederland zal plaatsvinden.

Perspectief

In heel Nederland snakken we naar perspectief. We realiseren ons dat dit zeker ook geldt voor de organisatoren van evenementen. Zodra de regelgeving het toelaat, gaan we kijken wanneer in ieder geval de kleinschalige A-evenementen weer kunnen doorgaan.”, aldus de burgemeester.

Evenementen worden verdeeld in drie categorieën. In de categorie A vallen kleinschalige evenementen met een laag risico en een beperkte impact op de omgeving en verkeer. Denk daarbij aan een kleine braderie of rommelmarkt. Categorie B evenementen hebben meer risico en impact, zoals bijvoorbeeld de kermis en de intocht van Sinterklaas. Categorie C evenementen zijn grootschalig, hebben een grote impact en trekken veel bezoekers.

Regionaal Veiligheidsoverleg

In november vorig jaar kondigde het Regionaal Veiligheidsoverleg al een evenementenstop aan voor 7 mei t/m 15 september 2021, met het oog op de beschikbare politiecapaciteit. Nieuwe evenementen met de categorie ‘B’ of ‘C’, die vallen in deze periode, worden sowieso niet meer aan de zogenoemde ‘Regionale planningskalender’ toegevoegd. Alleen evenementen die al aangemeld zijn, en dus op de kalender staan, kunnen mogelijk doorgang vinden. Maar uiteraard alleen als landelijke coronamaatregelen dat toelaten.

Op deze regionale planningskalender staan alle evenementen in de regio. Hij is opgesteld door de politie en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), samen met gemeenten, en is in beheer bij de VRR.

 Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »