Eben-Haëzerkerk, Voordijk/Dudokdreef, Barendrecht

BARENDRECHT – De Eben-Haëzer aan de Voordijk in Barendrecht zal morgen (Zondag 11 oktober 2020) 250 leden per dienst toelaten tot de kerk, hiertoe heeft de kerkenraad afgelopen donderdag besloten.

Minister Grapperhaus (Veiligheid & Justitie) drong eerder aan op een maximum van 30 kerkbezoekers per dienst. Ook het CIO (Stichting Interkerkelijk Contact in Overheidszaken), waar De Christelijke Gereformeerde Kerk lid van is, heeft in haar advies aan de kerk een maximum van 30 geadviseerd.

Update: Echt voor Barendrecht heeft burgemeester van Belzen opgeroepen om de kerk aan te spreken op haar verantwoordelijkheid. Lees verder.
Update 2: Burgemeester Van Belzen aan Eben-Haëzer kerk: “Bezoekersaantal terugdringen tot 30“, steunt advies van kabinet en CIO (Lees meer)

Eben-Haëzer kerk

Het CIO zegt in een eigen nieuwsbericht dat 95% van de kerken voorzichtig zijn en zich aan de regels houden, maar dat excessen, zoals afgelopen week in Staphorst, “toch onbegrip oproept in de samenleving.” Het CIO heeft daarom voor alle religieuze organisaties in Nederland een advies opgesteld, waaronder het maximum van 30 bezoekers als uitgangspunt (“zoveel mogelijk beperken tot maximaal 30 personen“). Het advies is om diensten zoveel mogelijk digitaal te laten plaatsvinden.

De kerkenraad van de Eben-Haëzerkerk wil “de diensten door laten gaan zoals dat in de afgelopen weken heeft plaatsgevonden. Dat wil zeggen dat er 250 leden per dienst uitgenodigd worden. Dit kan binnen de veiligheidsregels die nu gelden. Wij blijven onder de huidige norm. Onze kerk heeft genoeg zitplaatsen voor de 1 ½ meter. Er is een goede ventilatie.

Mondkapjes en zingen

Het CIO adviseert tevens dringend om niet samen te zingen. De Eben-Haëzer kerk gaat niet (volledig) in dit advies mee: “Wij zullen wel met betrekking tot het zingen dat wat beperken tot 1 vers per keer dat wij zingen.” Daarnaast wordt het dragen van mondkapjes bij het betreden en verlaten van de kerk geadviseerd. Tijdens de dienst hoeft het mondkapje niet op te blijven. “Ook om een signaal mee af te geven dat wij voorzichtig zijn“, aldus de kerkenraad aan de leden.

Voorzichtigheid en vertrouwen

Het bericht van de kerkenraad van de Eben-Haëzer kerk begint met woorden die voorzichtigheid rond de situatie lijken te vragen: “Veel mensen worden besmet met dit virus, we kunnen elke dag de cijfers lezen. In onze gemeente zijn er enkele die ook ziek zijn geweest of nog ziek zijn. Dit moet ons voorzichtig maken. De overheid adviseert dat ook.

De kerk heeft daarna echter een andere overtuiging: “Toch zijn wij er van overtuigt dat bij de voorzichtigheid ook het vertrouwen er mag zijn. Vertrouwen op de HEERE, de Verbondsgod, die alle dingen bestuurd naar de wil van Zijn raad. Hij laat Zijn Woord nog uitgaan in het midden van de gemeente, dat wij dan de onderlinge bijeenkomsten niet zullen nalaten.” (volledige mededeling op de website van de kerk)

De kerk wijst bezoekers wel op ‘uw eigen verantwoordelijk’ en verwijst daarbij naar de regels zoals: niet komen bij verkoudheid en niet komen als iemand positief getest is op het coronavirus.

Woordvoerder

De kerk lijkt in de afsluiting van de mededeling zelfbewust van de mogelijke maatschappelijke discussie die de keuze tot gevolg kan hebben. Kerkbezoekers worden geadviseerd om niet met omstanders of pers te praten: “Wordt u voor of na de dienst aangesproken door de pers of andere personen, ga niet in discussie, wees vriendelijk en verwijs naar de scriba. Hij is aangewezen als woordvoerder voor onze gemeente.

Besmettingen

Het aantal door het RIVM bevestigde coronabesmettingen in Barendrecht is nog niet eerder zo hoog geweest als gisteren, er werden toen 45 nieuwe besmettingen gemeld. Drie inwoners van Barendrecht zijn hiervoor afgelopen week opgenomen in het ziekenhuis en één inwoner is overleden (bron: RIVM).

Oproep aan burgemeester

De lokale politieke partij Echt voor Barendrecht (EVB) heeft naar aanleiding van de berichtgeving een oproep aan de burgemeester van Barendrecht gedaan: EVB: “Burgemeester, spreek Eben Haëzerkerk aan op haar verantwoordelijkheid!” De partij zegt met ongeloof kennis te hebben genomen van het besluit van het bestuur van de Eben Haëzerkerk om met 250 man bij elkaar te komen.

Terwijl horeca en het theater maximaal 30 mensen kwijt kunnen. Vele sportclubs hun kantines hebben gesloten. En alle andere kerken wel hun verantwoordelijkheid nemen. De besmettingen lopen op. Barendrecht voert de verkeerde lijstjes aan. Wettelijk mag dit dan wellicht. Maar wij vinden het onverantwoord. EVB roept daarom burgemeester Van Belzen op, een klemmend beroep te doen op het bestuur van de Eben Haëzerkerk om het ‘dringende advies’ om maximaal dertig mensen in de kerk toe te laten, te respecteren”, aldus EVB. De partij heeft, ondanks dat het kort dag is, het verzoek aan de burgemeester verzonden.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »