Politieauto (Centrum Barendrecht)

BARENDRECHT – Een (inmiddels) 15-jarige jongen is veroordeeld voor een gewapende beroving op donderdag 23 augustus 2018 in Barendrecht. De beroving vond plaats toen de twee slachtoffers op een veldje aan het voetballen waren: “Op een bepaald moment worden zij benaderd door drie jongens. Onder bedreiging van een mes en een boksbeugel wordt een van de aangevers gedwongen zijn mobiele telefoon af te geven.

Het slachtoffer heeft de jongen die met het mes dreigde later kunnen herkennen op foto’s op zijn school. De destijds 14-jarige jongen bekende aanwezig te zijn geweest bij de beroving met twee medeverdachten, maar ontkent zelf te hebben gedreigd met een mes. Een tweede slachtoffer weet echter zeker dat het wel die jongen was: “Hij was de enige met een snor.” Ook werd de telefoon, onder dreiging van een mes, aan hem afgegeven.

“Ik steek je dood”

De minderjarige heeft een iPhone 6S, het hoesje en een bankpas van het slachtoffer gestolen. Het geweld bestond uit het tonen van het (zak)mes, en deze in de richting van (de buik van) het slachtoffer richten. Hierbij is verbaal gedreigd met de woorden: “Ik steek je dood als je je spullen niet geeft” en het tweede slachtoffer werd gedwongen om weg te kijken “Kijk niet naar mij, of ik steek je in je zij“. Ook is er gedreigd met een boksbeugel.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De dader is verminderd toerekeningsvatbaar, zo blijkt uit de veroordeling: Bij de strafoplegging is rekening gehouden met de “zeer exceptionele persoonlijke omstandigheden van de verdachte“. De jongen was nog niet eerder veroordeeld voor een strafbaar feit.

De Kinderbescherming heeft de jongen in april van dit jaar onderzocht: “De verdachte heeft een ernstig belast verleden. Hij is gediagnosticeerd met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en een depressieve stoornis. Behandeling wordt noodzakelijk geacht, maar die is nog niet van de grond gekomen.” Hij woonde bij zijn oom en tante, maar zit sinds mei van dit jaar in een crisisopvang.

Een psycholoog oordeelde: “Het recidiverisico wordt ingeschat als hoog, nu de verdachte getuige is geweest van geweld in het gezin, er gesproken kan worden van een discontinuïteit in de opvoeding, er sprake is van omgang met delinquente leeftijdsgenoten, de verdachte veel stress heeft ervaren, de opvoedingssituatie verre van optimaal is en er een gebrek aan steun van andere volwassenen is.

Veroordeling

De (kinder)rechter: “Bij de verdachte bestond tijdens het begaan van het feit een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van de geestvermogens in verband waarmee hij in verminderde mate toerekeningsvatbaar wordt geacht.” De rechter neemt de aanbevelingen van o.a. Jeugdzorg over en veroordeelde de jongen begin augustus tot een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur (proeftijd van 2 jaar), waarbij de Raad voor de Kinderbescherming dient te bepalen uit welke werkzaamheden de werkstraf dient te bestaan.

De officier van justitie had twee weken (voorwaardelijke) jeugddetentie geëist met een proeftijd van 2 jaar én een taakstraf van 40 uur.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »