45 jaar oude bomen gekapt langs de Voordijk tijdens aanleg van nieuwe weg en snelfietspad

BARENDRECHT – [Foto’s + Update] De werkzaamheden voor de aanleg van een snelfietspad zijn deze week van start gegaan op het stuk Voordijk bij de Eben-Haëzerkerk. En hoewel de sfeerimpressies van begin 2019 (foto; links) nog de grote bomen langs de dijk tonen, zijn deze gisteren (Dinsdag 22 oktober 2019) als eerst omgezaagd en afgevoerd.

Aan de Voordijk vinden sinds vorige maand werkzaamheden plaats om de 3.5km lange dijk om te vormen tot ‘fietsstraat’. Vandaag (Woensdag 23 oktober 2019) zijn diverse parkeerplekken open gebroken, o.a. om de wortels te verwijderen. Update 24 okt, Gemeente Barendrecht: “De bomen zijn niet gekapt vanwege de aanleg van de snelfietsroute, maar voor de veiligheid. Het risico op afbrekende en vallende takken was bij deze bomen erg hoog. Er worden nieuwe bomen geplant.

Bomeninspectie

De gekapte bomen, sommige van ruim 20 tot 25 meter hoog, werden in 1975 geplant en waren ongeveer een meter dik. Het gaat om 14 Canadese populieren. In Barendrecht staan in totaal 23.000 bomen.

Eerder dit jaar heeft de gemeente bij een bomeninspectie vastgesteld dat de conditie van de 14 betreffende bomen ‘onvoldoende’ was en deze moesten worden gesnoeid in verband met ‘grof dood hout’. Waarom de bomen nu alsnog zijn gekapt is niet bekend. Eén van de aanwezige werklieden gaf aan dat de bomen niet ziek zijn. In augustus werd de vergunning verleend om de bomen te kappen.

Verderop op de dijk, richting de Sweelincklaan, staan meer bomen die voor de veiligheid moeten worden gesnoeid, maar waarvan de conditie verder in orde in. Daarnaast staan er (nu nog) zo’n 10 bomen waarvan de conditie als ‘onvoldoende’ of ‘slecht’ zijn beoordeeld (waaronder 2 bomen uit het jaar 1900).

Update 11 november:Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »