Rokerspalen moeten zo snel mogelijk weg van station Barendrecht, NVWA onderzoekt de situatie

BARENDRECHT – ProRail wil binnen twee jaar alle 400 treinstations in Nederland rookvrij maken: Alle rokerszones moeten dan zijn verdwenen van de stations en perrons. ProRail: “Met het instellen van het rookverbod komen we tegemoet aan de wens van een sterk groeiend deel van de reizigers. Iedereen moet op het station kunnen verblijven zonder in de rook van een ander te hoeven staan

Station Barendrecht betreft echter al ruim 10 jaar een afwijkend geval: Barendrecht heeft namelijk sinds 2007 een overdekt station met rokerszones, terwijl roken in een openbaar afgesloten gebouw (overdekt station) volgens de Tabakswet niet is toegestaan. Op onoverdekte stations werden de rokerszones gedoogd.

Rookverbod

Sinds 1 januari 2004 geldt een rookverbod op stations en in de trein. Dit verbod geldt voor stationshallen, trappen, liften, tunnels en in overkapte stations. Om rokers tegemoet te komen zijn op onoverdekte plekken op de perrons rookzones ingesteld, maar dus ook in het wel overdekte station Barendrecht. In al die rookzones mag tot nu toe nog gerookt worden.

Een woordvoerder van ProRail laat weten dat nog niet bekend is op welke termijn de rokerspalen op station Barendrecht weg worden gehaald, maar wel dát ze weg moeten: “De palen zullen daar inderdaad weg moeten. Dat vindt ProRail zelf ook. Wat mij betreft gebeurt dat zo snel mogelijk.

Station Barendrecht

BarendrechtNU deed enkele weken geleden navraag bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) over de juridische rechtmatigheid van de rokerslocaties op het overdekte station Barendrecht. De NVWA controleert het rookverbod in o.a. de horeca en het openbaar vervoer.

Bij de NVWA waren geen eerdere klachten bekend over de rokerszones op station Barendrecht, maar uitsluitsel over de juridische rechtmatigheid kon niet worden gegeven. De NVWA heeft toen aangegeven de situatie op station Barendrecht nader te onderzoeken. De woordvoerder liet begin juli weten: “Op grond van de regelgeving mag in een besloten ruimte, bestemd voor passagiers die gebruik maken van middelen voor personenvervoer, niet gerookt worden. Indien een NS-station aangemerkt kan worden als een besloten ruimte, geldt er een rookverbod.

BarendrechtNU heeft begin juli ook de NS d.m.v. een uitgebreide vragenlijst om een reactie gevraagd, maar daar is tot op heden geen verdere inhoudelijke reactie op gekomen. (De eerste en enige reactie betrof een verwijzing naar ProRail: “Wij zijn als NS niet in charge voor het rookbeleid. ProRail gaat namelijk over de perrons en is ook op dit punt het eerste aanspreekpunt.”)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »