Burgerinitiatief "De Plek" op de Bongerd stopgezet nadat gemeente plots vergunning intrekt

BARENDRECHT – Raadslid Willem Booij van Echt voor Barendrecht (EVB) heeft schriftelijke vragen gesteld over de status van het burgerinitiatief “De Plek” in het voormalige clubhuis van FCC Barendrecht op de Bongerd. Het College van B&W trok voor dit initiatief € 7.000 gemeenschapsgeld uit, onder andere om opknapwerkzaamheden aan het clubhuis te laten verrichten.

Hoewel de opknapwerkzaamheden en de inzet van de vrijwilligers direct geleid hebben tot een significante kwaliteitsverbetering van het voormalige clubhuis en de directe omgeving, heeft EVB gehoord dat het initiatief per direct door het College is beëindigd. Raadslid Willem Booij: “Het College heeft enkele maanden geleden naar de samenleving gecommuniceerd dit soort burgerinitiatieven een warm hart toe te dragen. Sterker nog, voor dit initiatief is zelfs gemeenschapsgeld vrijgemaakt. Het is dan naar initiatiefnemers, wijkbewoners en de beoogde doelgroep niet uit te leggen dat hetzelfde College, enkele maanden later, ineens dit geweldige initiatief in alle stilte de nek omdraait”.

Volgens vrijwilligers die EVB heeft gesproken blijkt men op het gemeentehuis de vergunning te hebben ingetrokken omdat de activiteiten van de ontmoetingsplek niet in het bestemmingsplan zou passen. Bij deze motivering heeft Booij vraagtekens: “Het clubhuis werd eerder door FCC Barendrecht als kantine gebruikt. Dat zou dan toch ook niet in het bestemmingsplan hebben gepast?” EVB vraagt hier opheldering over en wil dat het College actief met de initiatiefnemers en andere vrijwilligers op zoek gaat naar een manier waarop dit burgerinitiatief toch doorgang kan vinden.

Opmerking door BarendrechtNU: BarendrechtNU heeft enkele weken geleden van de initiatiefnemer te horen gekregen dat de ontwikkeling van “De Plek” stil is komen te liggen door de ingetrokken vergunning. Hierover is twee keer navraag gedaan bij de communicatieafdeling van de Gemeente Barendrecht (10 en 21 februari), tot op heden is hier nog geen reactie op gekomen. Ook over dit negeren van vragen door de media heeft EVB (op eigen initiatief) vragen gesteld aan het college.

Artikelfoto: De vrijwilligers bij “De Plek” met in het midden initiatiefnemer Johan Terdu. (sept, 2018)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »