Jeugdlintje voor Marc Booij (22): "Zonder aarzelen besloten om een ander te helpen"

BARENDRECHT – [Foto’s] Marc Booij (22 jaar) ontving vanavond (Woensdag 2 januari 2019) uit handen van burgemeester Van Belzen een Barendrechts Jeugdlintje. Dit gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis. Marc ontving het Jeugdlintje voor moedig gedrag op 2 oktober 2017.

Burgemeester van Belzen: “In april vorig jaar stonden wij stil bij het moedige optreden van 2 jonge helden: Eylul Oktem en Jaidy Wielkens. Zij kwamen in actie toen zij zagen dat een jonge vrouw van plan was om van het viaduct aan de Dierensteinweg af te springen. Zij hebben haar van de reling weggetrokken en hebben zo haar leven gered. Maar wat pas later aan het licht kwam, is dat er een derde held bij deze redding betrokken was: Marc Booij

Moedig optreden

Marc fietste op de betreffende maandag 2 oktober 2017 over de Dierensteinweg. Hij reed langs een meisje dat aan het bellen was, de uitspraken die hij opving waren verontrustend. Van Belzen: “Je hebt nagedacht en bent omgekeerd en naar haar teruggefietst om met haar in gesprek te gaan. Uiteindelijk heb je samen met Eylul en Jaidy het meisje beetgepakt waardoor zij niet kon springen. Daarna heb je 112 gebeld en ben je weggegaan. Zo bleef je buiten beeld als redder. Dankzij jouw zus die ons hierop attent maakte, kunnen wij nu toch met je stilstaan bij jouw handelen. Je hebt zonder aarzelen besloten om een ander te helpen, iemand die je helemaal niet kende. Ik vind dat heel bewonderenswaardig en moedig.

Marc Booij ontving uit handen van burgemeester van Belzen en kinderburgemeester Anaïs Swirc het Jeugdlintje: “Omdat wij vinden dat jouw moedige optreden erkenning en waardering verdient, én omdat ik hoop dat iedereen die jouw verhaal hoort of leest, een voorbeeld aan jou zal nemen in noodsituaties. Ik ben als burgemeester ontzettend trots op jonge mensen zoals jij. Het is belangrijk om waardering uit te spreken voor mensen die ingrijpen en niet wegkijken.“, aldus de burgemeester.

Jeugdlintje

De gemeente Barendrecht is trots op jonge mensen die zich inzetten voor anderen of voor Barendrecht. Om daar uiting aan te geven, heeft de gemeente Barendrecht het Jeugdlintje. Het Jeugdlintje is een blijk van waardering en trots aan jongeren tot 25 jaar, die op bewonderenswaardige wijze moed of inzet hebben getoond bij initiatieven met een bijzondere relevantie voor Barendrecht. Het is een zilveren penning met daarin het wapen en de skyline van de gemeente Barendrecht. De penning hangt aan een rood/groen/wit lint. Iedereen kan een jongere tot 25 jaar voordragen: familie, vrienden, buren, leraren, begeleiders, coaches.

Mensen die met jeugd en jongeren werken worden dan ook van harte uitgenodigd om een kandidaat voor te dragen. Het maakt daarbij niet uit of de persoon die wordt voorgedragen of de aanvrager in Barendrecht wonen. Het Jeugdlintje is in het verleden aan 13 jongeren uitgereikt. Wie iemand voor wil dragen voor een gemeentelijke onderscheiding, kan een speciaal formulier aanvragen bij de gemeente. Neem daarvoor contact op met het bestuurssecretariaat via telefoonnummer 14 0180.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »