Hond

BARENDRECHT – Het college van Barendrecht heeft vorige week besloten om de hondenbelasting in 2018 niet af te schaffen. Een petitie om dit wel voor elkaar te krijgen werd begin oktober aangeboden aan de gemeenteraad. Initiatiefnemer Arian Koren startte de petitie om de hondenbelasting in Barendrecht af te schaffen en wist hiervoor 500 handtekeningen te verzamelen.

Het college gaat de afschaffing echter niet als voorstel voorleggen aan de gemeenteraad, want, zo stelt het college: “Wij stellen ons op het standpunt dat een eventueel besluit hiertoe moet worden overgelaten aan de nieuwe gemeenteraad.” Deze nieuwe raad kan dan besluiten hoe het beleid er vanaf 2019 uit moet gaan zien. In theorie kan de huidige raad alsnog zelf een voorstel indienen.

Maatschappelijke discussie

Een besluit over het al dan niet afschaffen vergt, ons inziens, een brede maatschappelijke en politieke discussie“, aldus het college. Jaarlijks wordt er voor €290.000 aan hondenbelasting geïnd in Barendrecht, ruim 2400 huishoudens hebben één of meer geregistreerde honden. Twee ton van het totaal wordt ieder jaar uitgegeven aan o.a. onderhoud en het schoonmaken van hondenuitlaatplaatsen, zo ligt het college toe. Ook hondenpoepbakken (€615 per stuk), handhaving (€15.000), grasmaaien en de poepzuiger vallen hieronder.

De overgebleven €90.000 kan worden gebruikt voor andere werkzaamheden/projecten, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een omheining (oa Sweelincklaan) of hondenspeelplaats (Bongerd).

Obv de huidige belastingplannen lijkt het er vooralsnog op dat de tarieven voor hondenbezit in 2018 gelijk zullen blijven aan de tarieven in 2017.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »