Watertoren en Dorpskerk in Oude Dorpskern Barendrecht

BARENDRECHT – De  deur van de markante Watertoren in het centrum van Barendrecht is vrijwel altijd op slot.  Er wordt nu gewerkt aan een plan om de toren weer een functie te geven. “Het is jammer dat de Watertoren alleen nog  als antennemast wordt gebruikt”, stellen de Historische Vereniging Barendrecht en de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht. Zij hebben de Initiatiefgroep Watertoren opgericht.

De Watertoren werd in 1912 gebouwd om het dorp van drinkwater te voorzien. Sindsdien is de toren ‘baken van Barendrecht’, zoals de initiatiefgroep het omschrijft.  Namens de Historische Vereniging zitten Jannie Schaap en Linda Hagendijk in de groep. Namens de Vereniging Dorpskern doen Peter Jongenotter en Dik Buitenhuis mee.

Watertoren

De Watertoren is eigendom van de gemeente en werd tot 1981 gebruikt. In 1999 is de toren gerestaureerd, in 2002 werd naast de toren een trouwzaal gebouwd. De toren zelf wordt gebruikt als antennemast voor mobiele telefonie en voor de lokale omroep. Eén of twee keer per jaar kan de toren door bezoekers beklommen worden. Veel mensen genieten dan van het uitzicht over Barendrecht en wijde omgeving. De rest van het jaar wordt het bouwwerk  niet gebruikt.

We willen de toren nieuw leven inblazen”, zegt Jannie Schaap. Haar vereniging heeft een schat aan foto’s en voorwerpen die met de toren te maken hebben. Die zouden tentoongesteld kunnen worden. Er is ook al gesproken over het maken van een expositieruimte op de eerste verdieping en het plaatsen van informatiepanelen. Ook Peter Jongenotter hoopt dat er weer leven komt in de Watertoren.  “Onze vereniging heeft altijd gesteld dat de Oude Dorpskern geen museum moet worden. Het moet leven. Meer bezoek voor de Watertoren zal daaraan bijdragen.

Onderzoek

Op verzoek van de initiatiefgroep wordt er bij de gemeente bekeken welke mogelijkheden er zijn voor het veilig gebruik van de toren. In 2018 gaan studenten onderzoeken hoe de toren kan worden gebruikt. Daarbij wordt overlegd met de erfgoedcommissie van de gemeente. De toren is immers een rijksmonument.  Voor het project heeft de Rabo Clubkas Campagne een bijdrage verstrekt.

Voor meer informatie over de Initiatiefgroep Watertoren kan men contact opnemen met Linda Hagendijk: 0180 614697 of  lmmhag [@] hotmail.comBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »