Een aantal loslopende honden in de Zuidpolder

BARENDRECHT – Vincent Lagerwaard stuurde onderstaande open brief in aan de burgemeester van Barendrecht. De heer Lagerwaard maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid voor mens en dier in de Zuidpolder en roept de gemeente op om in actie te komen. Het gaat om de handhaving van o.a. (loslopende) honden, afval dumping, jagen, overlast, etc.

Vooral loslopende honden zijn momenteel een probleem: “In het broedseizoen van 1 maart t/m 31 juli is de Zuidpolder verboden terrein voor honden, zowel aangelijnd als ook niet aangelijnd“, aldus Vincent. In december zou er echter al afkadering moeten zijn geregeld voor het hondenlosloopgebied, dit project heeft vertraging opgelopen. De gemeente lijkt inmiddels 1 maart 2017 als deadline aan te houden. Feit blijft dat honden ondertussen alleen aangelijnd in de Zuidpolder mogen komen, met uitzondering van het losloopgebied (vanuit de Ziedewijdsekade gezien ten westen van het Kromme Duikerpad).

Onduidelijkheid

Sinds het begin van dit jaar is echter onduidelijk wie er welke regels gaat handhaven in het Zuidpolder gebied: de politie, gemeente en/of een boswachter van Staatsbosbeheer. Na overleg stellen de partijen dat “de gemeente Barendrecht verantwoordelijk is voor de handhaving in de Zuidpolder en niet Staatsbosbeheer. De gemeente Barendrecht kan wel een deel van de handhaving delegeren aan Staatsbosbeheer (boswachter), maar blijft primair verantwoordelijk. De handhavers van de gemeente Barendrecht kunnen ook een rol krijgen in de handhaving van de Zuidplas“.

De volledige ingezonden brief van de heer Lagerwaard:


Veilig recreëren in gevaar door o.a. bijtgrage honden Zuidpolder

Recreatiegebied Zuidpolder – Drie boswachters uit het recreatiegebied melden dat het onmogelijk is te handhaven in het nieuwe recreatiegebied door het ontbreken van duidelijk beleid. Agressieve honden hebben vrij spel en hun baasjes weten niet waar ze aan toe zijn. Nabellen bij de boswachter van Staatsbosbeheer wijst uit dat de gemeente Barendrecht in gebreke blijft.

Wanneer het over bijtgrage honden gaat vertelt de Barendrechtse politie desgevraagd dat zij niet primair verantwoordelijk is voor de Zuidpolder. Het gebied valt per 1 januari 2017 onder de handhavingsauthoriteit Staatsbosbeheer. De dienstdoende boswachter vertelt echter dat momenteel maar één fte beschikbaar is voor de hele regio Voorne-Putten/IJsselmonde. Vorige maand, maar ook nu lopen bijna alle honden los in het gehele natuurgebied Zuidpolder. De beloofde borden met daarop de regels voor het recreatiegebied Zuidpolder zijn nooit geplaatst en ook de begrenzing van hondenlosloopgebied is niet duidelijk.

Hondenbezitters weten te vertellen dat de loslopende honden frequent achter hazen en fazanten aanrennen. Oplettende wandelaars merken dat de rust ontbreekt, het wild reageert nerveus bij loslopende honden. Het recreatiegebied biedt niet alleen paradijselijke genoegens aan loslopende honden.

Ook wordt er inmiddels drugs verhandeld in het natuurgebied. De politie bemoeit zich er niet mee. Navraag bij de accountmanager van Staatsbosbeheer regio Voorne-Putten-IJsselmonde leert dat de fout bij de gemeente Barendrecht ligt, zij hebben de overdracht geweigerd, omdat er verschil van mening is over de erfpacht voor de grond van het natuurpark.

Wat kunnen we in deze wetteloze situatie nog meer verwachten in de Zuidpolder? Crossmoters dwars door het natuurgebied ? Het dumpen van chemische afval ? Beroving of erger omdat de politie geen taak ziet in het recreatiegebied? Burgervader grijp snel in, wij willen graag veilig recreëren met respect voor de natuur!

Vincent Lagerwaard


Foto: Een aantal loslopende honden in de ZuidpolderBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »