Waarschuwing door Buurtpreventie vanwege markeringen bij woningen

BARENDRECHT – Vrijwilligers van Buurtpreventie Barendrecht benaderden BarendrechtNU om te waarschuwen voor een mogelijke nieuwe truc van inbrekers/verkenners. Afgelopen week zijn ze tijdens hun (nachtelijke) rondes door de wijken van Barendrecht krijt-tekens tegen gekomen bij woningen. Het bleek echter niet om zomaar wat krijttekeningen van kinderen te gaan, zo vertellen de Buurtpreventie vrijwilligers aan BarendrechtNU.

Bij de woningen waarvan bewoners op vakantie waren stonden kruisjes met krijt op de stoep getekend. “Ook staan er pijlen of strepen om het op een speurtocht te laten lijken, ze zijn in Carnisselande en oud Barendrecht aangetroffen“, aldus een vrijwilliger die de tekens zag en heeft weggehaald. De vrijwilligers vermoeden dat ze zijn geplaatst nadat uit observatie door een verkenner bleek dat de bewoners (voor langere tijd) niet thuis waren. Buren konden bevestigen dat de bewoners op vakantie waren.

Speurtocht

De “nep speurtochten” zijn vorige week gezien in de wijk achter het gemeentehuis en in de wijk Vrijenburg. Buurtpreventie vrijwilligers hielden in de wijk Vrijenburg extra toezicht nadat er (pogingen tot) woninginbraak plaatsvonden. De politie is op de hoogte gebracht en de markeringen zijn weggehaald.

Ondanks de beschreven omstandigheden is het moeilijk om zekerheid te krijgen over de functie van de markeringen (ook elders in het land). Het altijd geldende (algemene) advies blijft dus ook hier van toepassing: let goed op en blijf waakzaam.

Inbrekers trucjes

Het vermoeden bestaat bij de vrijwilligers dat er op meerdere plekken in Barendrecht dergelijke markeringen worden geplaatst. Eerder zagen we al briefjes tussen voordeuren, schuurdeuren en hekken, een andere truc is het draaien/scheef leggen van de deurmat voor woningen. Verkenners voor een inbraak kunnen via dergelijke methodes zien of iemand (langere) tijd niet thuis is.

Foto (via Buurtpreventie): De (misleidende) pijltjes om de tekens op een speurtocht te laten lijken.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »