Week vol activiteiten tijdens Internationale Jongerenontmoeting in Barendrecht

BARENDRECHT – Zaterdagmorgen 16 juli namen de 27 jongeren en hun begeleiders uit Barendrecht, Louny, Zschopau en Veneux-les-Sablons met moeite afscheid van elkaar. Het was het einde van de internationale jongerenontmoeting die door de Stichting Stedenband Barendrecht –Louny georganiseerd werd. Gedurende een week deelden zij lief en leed. De groep overnachtte in een sportaccommodatie in Barendrecht. De voertaal was Engels. Naast het bezoeken van toeristische attracties in Nederland werden er activiteiten in Barendrecht georganiseerd. De week heeft aan het doel: elkaar ontmoeten en leren kennen, voldaan aldus Hugo Langendoen, één van de organisatoren.

Activiteiten

De week begon met een bezoek bij de Vereniging De Carnisse Grienden met een tocht door het rivierbos. Op woensdag werd er in de sporthal en op het veld van Vitesse onder leiding van de buurtsportcoaches van Kijk op Welzijn gesport. Wethouder Lennart van der Linden gaf de aftrap. De geschiedenis van Barendrecht kwam tijdens een rondleiding in het Oude Dorp aan de orde. De stichting Present zorgde ervoor dat de jongeren aan de slag konden bij Borgstede (meedoen met bewegingsactiviteiten), Humanitas (tuin opknappen) en de ASVZ (assisteren van de kunstenaars met een beperking). De bewoners van Borgstede vonden het leuk dat er jongeren uit het buitenland waren, zei één van de deelnemers. Naast de activiteiten in Barendrecht bezochten de jongeren Rotterdam, Dordrecht, Kinderdijk, Delft, Hoek van Holland en Amsterdam.

Twee minuten stilte

Een indrukwekkend moment vond plaats op vrijdagmorgen, de morgen (Dinsdag 19 juli 2016) na de aanslag in Nice. Bij het ontbijt werd er gezamenlijk bij de gebeurtenis stil gestaan. Voor de jongeren, met name de Franse jongens en meisjes was dat emotioneel. Zij werden gesteund door de andere jongeren. De bijeenkomst werd afgesloten met twee minuten stilte.

Afsluiting

De week werd met een bonte avond beëindigd in de het jongerenontmoetingscentrum Blok 0180. Elk land presenteerde zich op een andere wijze: met een poster (Duitsland) , crêpes (Frankrijk), polkadans (Tsjechië) en oude spelletjes (Nederland).

De deelnemers waren verrast over de medewerking van zoveel Barendrechtse vrijwilligers, bedrijven, organisaties en de buurtsportcoaches. Het was goed georganiseerd en verzorgd , aldus de jongeren. Volgende jaar willen we weer een jongerenontmoeting, riepen ze bij het afscheid in koor. Deze lijkt er te komen in Zschopau!

Foto: Stedenband, Blanka Tomášková


Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »