Geheime plannen appartementen Lindehoevelaan maken omwonenden ongerust

BARENDRECHT – Bewoners van ‘t Rak en omgeving maken zich grote zorgen om de geheimzinnigheid van de gemeente Barendrecht omtrent de mogelijke bouw van een nieuw appartementencomplex aan de Lindehoevelaan. Het “immense bouwblok” met 18 appartementen zou op de huidige locatie van de garage moeten komen, aldus de groep van 11 omwonenden die meer duidelijkheid willen over wat er in “hun achtertuin” gaat gebeuren.

De bewoners vrezen verlies van zonuren in hun tuin door het 14,5 meter hoge bouwwerk. Tijdens een informatieavond werden de vele zonuren van de appartementen zelf wel aangeprezen, maar werd er niet verteld dat dit waarschijnlijk ten koste gaat van de zonuren van de huidige bewoners. Zij voelen zich gepasseerd en zijn zeer wantrouwend door de houding van de gemeente: “De houding van de gemeente wekt argwaan bij de bewoners. Waarom houden ze informatie achter en wat is het financiële belang van de gemeente?

Openheid

Zich zorgen maken over praktische problemen als de hoogte van het gebouw en het bijbehorende verlies aan zonlicht is eigenlijk nog niet aan de orde. De gemeente weigert namelijk om de bewoners openheid van zaken te bieden, zo vertelt Ruben, als woordvoerder namens de omwonenden, aan BarendrechtNU.

Exacte plannen, tekeningen en (financiële) afspraken met de projectontwikkelaar blijven geheim. De bewoners dienden een WOB verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) in om openheid af te dwingen, maar deze werd grotendeels geweigerd door de gemeente omdat het financiële belangen zou kunnen schaden: “Wij kunnen u niet voorzien van overige informatie daar het belang van deze informatie niet opweegt tegen de financiële belangen van de gemeente.

Wel ontvingen de bezwaarmakers een aantal documenten die op dat moment al openbaar waren of geen toelichting bevatten. Zo is van een aantal 3D visualisaties niet duidelijk of het definitieve plannen betreft. De exacte grootte, hoogte en locatie van het gebouw blijft eveneens onduidelijk. De bewoners schoten hier naar eigen zeggen niets mee op en bleven op zoek naar relevante informatie omtrent de plannen.

Bezwarencommissie

De groep bewoners is hierop naar de bezwarencommissie gestapt, ze geloven namelijk totaal niet dat de gemeente ze niet meer kan vertellen dan ze nu al hebben gedaan. De omwonenden willen weten wat voor communicatie er al is geweest tussen de gemeente en de projectontwikkelaar. Ondanks dat de plannen al in een vergevorderd stadium lijken te zijn en de bewoners ervan zijn overtuigd dat de gemeente veel meer weet, houdt de gemeente de lippen stijf op elkaar en krijgen de bewoners niets meer te weten.

Dat er afspraken zijn en voorwaarden zijn is tijdens de informatie avond door de projectontwikkelaar zelf erkend. Door geen openheid van zaken te geven wordt het vermoeden gewekt dat het College met de projectontwikkelaar samen onder een hoedje speelt“, aldus Ruben.

Advies

Binnen enkele weken zal de bezwarencommissie het college van B&W adviseren in de zaak. In de tussentijd hebben de partijen afgesproken om het gesprek met elkaar (en de wethouder) aan te gaan. Het vertrouwen van de omwonenden in de gemeente is inmiddels zo beschadigd dat ze hier niet op kunnen vertrouwen en de zaak bij de bezwarencommissie wil doorzetten.

Foto: Eén van de vier 3D visualisaties die de bewoners wel ontvingen. Vanwege gebrek aan context een waarschijnlijke toelichting: Op de foto lijkt de Lindehoevelaan te zien te zijn, waarbij de weg aan de rechterkant van de afbeelding de dijk, de Dorpsstraat-Oost, is. De schets laat dus mogelijk het beeld zien vanaf de Middenbaan.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »