Openstelling onderdoorgang A29: Bussluis weg, rotonde erbij

BARENDRECHT – [Schets + Impressie] Om de openstelling van Harmonielaan (onderdoorgang A29) te realiseren moet hier in de zomer van 2017 een nieuwe rotonde worden aangelegd. Volgens de huidige plannen, waar de gemeenteraad nog mee akkoord moet gaan, zal ook het fietspad niet meer in een ‘slinger’ de weg oversteken. Het fietspad blijft dan aan de kant van de weg zoals die ook in de tunnel ligt. Na alle wijzigingen kan de bussluis dan in de zomer van 2017 echt open.

Naast deze aanpassingen moeten er nog twee omvangrijke wijzigingen worden gerealiseerd op de Barendrechtse rondweg: (1) Het vervangen van de Efteling rotonde, (2) de aanleg van een rotonde bij de Henry Dunantlaan/Boerhaavelaan en (3) een nieuwe rotonde op de kruising Breslau/Hamburg (dit artikel). Morgenavond (Dinsdag 5 april 2016) kunnen inwoners inspreken op de plannen.

Stap 3: Rotonde Breslau/Hamburg

Om de doorstroming van het autoverkeer over de Breslau te verbeteren wil de gemeente een rotonde aanleggen op de kruising Breslau, Bergen, Hamburg. Dit is het kruispunt vlak voor de deur van de Praxis bouwmarkt. Het kruispunt zal worden vervangen door een rotonde met 3 aftakkingen om de rotonde op/af te gaan, en één aftakking waarbij verkeer vanaf de Bremen (alleen) de rotonde op kan (zie schets).

Fietspaden

Rond de rotonde ligt een fietspad voor twee richtingen. In de huidige situatie moeten fietsers vlak voor de onderdoorgang A29 via een ‘slinger’ de autoweg oversteken. Deze oversteek zal verdwijnen: in plaats van naast de sloot komt het fietspad tussen de weg en de bedrijfspanden te liggen. Hierdoor wordt er pas een autoweg gekruist op de rotonde.

Het fietspad dat momenteel vanaf de Hamburg naar de Voordijk loopt (langs de Bergen en Gdansk) zal ook worden verlegd. Deze zal aan de kant van de parkeerplaats van de Praxis komen te liggen, in plaats van aan de overkant (westelijke kant) van de weg.

Verplaatsen bushalte

De huidige bushalte ‘Zwembad’ zal van de Bergen worden verplaatst naar de Breslau. De bussen stoppen hier op de weg, in tegenstelling tot de nieuwe havens (inhammen) aan de Henry Dunantlaan (stap 2). Dit wordt met opzet gedaan om te zorgen dat de vaart er af en toe uit wordt gehaald op de weg.

Zomer 2017

Als de plannen worden goedgekeurd door de gemeenteraad zullen de werkzaamheden voor dit project in zomer van 2017 van start gaan. De kosten voor deze ‘derde (en tevens laatste) stap’ in de openstelling van de onderdoorgang A29 zijn zo’n €2 miljoen. Het totale project komt daarmee op €5,5 miljoen, waarvan €2,2 miljoen door subsidie wordt gedekt. Nadat de twee voorgaande stappen en deze laatste stap zijn afgerond kan de onderdoorgang daadwerkelijk open (en zo ziet dat eruit zonder bussluis)

Inspraak

Morgenavond worden de plannen besproken in een oriënterende commissievergadering, hierbij is inspraak van burgers mogelijk. Op 19 april zal een oriënterende commissie zich buigen over de plannen waarna de gemeenteraad zich naar verwachting op 26 april mag uitspreken over de plannen.

Opmerking: Uiteraard is de onderstaande foto zonder de bussluis niet echt. De foto is bewerkt en gebaseerd op de andere (echte) foto die hier ook kan worden bekeken:Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »