Bus bij bushalte 'Oude Postkantoor' aan de Binnenlandse Baan in Barendrecht ('t Vlak)

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht heeft een enquête opgesteld om onderzoek te doen naar het gratis openbaar vervoer voor AOW gerechtigden. Het gratis OV voor pensioengerechtigden werd begin dit jaar ingevoerd, kosten: €238.700.

Eind januari liet de RET weten dat er inmiddels 4.000 AOW gerechtigden in Barendrecht zijn (55%) die het vrij reizen abonnement op een OV chipkaart hebben geladen.

Enquête

De gemeente stuurt nu een enquête naar de AOW gerechtigden om te onderzoeken of, hoe en waarom het gratis reizen wordt gebruikt. Naast een vraag over hoe frequent er wordt gereisd wordt er ook gevraagd naar waarom mensen mogelijk helemaal geen gebruik maken van het gratis reizen (geen interesse, geen OV kaart, niet op de hoogte, auto beschikbaar, etc).

Eén van de argumenten voor invoering van de gratis OV kaart voor senioren was om sociaal isolement te voorkomen. Hierover zijn ook vragen opgenomen in de enquête: heeft de kaart gezorgd voor een toename/afname in het reizen met het OV én wat waren daarvan de grootste voordelen (antwoordmogelijkheden o.a. sociaal, praktisch, milieu, financieel, stimulans).

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek zullen door de gemeenteraad worden gebruikt bij de evaluatie van Vrij Reizen. De uitkomsten zullen in het najaar van 2015 worden gepubliceerd.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »